sunnuntai 13. elokuuta 2017

Säästöä astianpesukoneen vaihdolla?

Uusi astianpesukone kulutus

Tällä viikolla saattelimme vanhan astianpesukoneemme viimeiselle matkalleen ja kannoimme kotiin uuden, hiljaisen, energiatehokkaan ja aivan liian kalliin astianpesukoneen. Taipaleemme vanhan koneen kanssa alkoi viime aikoina olla jo aika tuskaa, kun kone saattoi pysähdellä useita kertoja kesken ohjelman.

Vanhalla koneella olisi kyllä vielä sinnitellyt, jos olisi jaksanut rampata käynnistelemässä konetta aina uudelleen. Ja toisinaan oli kuitenkin pitkiä pätkiä, jolloin kone toimi kuin unelma. Ääntähän siitä toki lähti kuin hävittäjäkoneesta.

Vuoden verran kypsyttelin ostopäätöstä, vertailin hintoja ja ominaisuuksia. Olin jo tehnyt päätöksen, että kun Boschilta tai Siemensiltä tulee seuraavaksi keskitason malli tarjoukseen, niin ostan sellaisen.

Ei tullut Boschia tai Siemensiä. Tuli Miele. Tonnin koneesta kolmesataa alennusta ja se oli menoa. Joskus rationaaliset rahankäyttäjät tekevät hetken mielijohteesta irrationaalisia päätöksiä. Ei sillä, että katuisin ostosta, mutta olin vain ajatellut maksavani pari-kolmesataa vähemmän.

Astianpesukoneen valinnassa tärkeimpiä kriteerejä oli astiastojen lukumäärä, äänitaso, pesu- ja kuivaustulos (palautteista ja vertailuista luettu), lapsilukko ja ajastettu käynnistys.

Kaikki vertailemani laitteet olivat energian- ja vedenkulutuksen osalta samalla tasolla, joten ne eivät olleet ratkaisevia ominaisuuksia, mutta kyllä niilläkin merkitystä oli. Mieluummin vähemmän kuluttava laite kuin enemmän kuluttava laite.

Mutta kuinka paljon uusi laite tuo säästöä verrattuna vanhaan energiasyöppöön? Tein pienen taulukkoharjoituksen verratakseni laitteiden kulutusta. Uuden laitteen energialuokitus on A+++, mutta valitettavasti vanhasta laitteesta en löytänyt mitään speksejä. Kaivelin netin syövereistä vanhojen astianpesukoneiden keskimääräisiä kulutusarvoja ja käytin niitä vertailussa.

Pesu 3 krt/viikko Vanha apk Uusi apk Säästö
Vedenkulutus/kerta, l 20,00 6,50
Vedenkulutus/vuosi, l 3 120,00 1 014,00
Vedenkulutus €/vuosi * 15,66 5,09 67,50%
Sähkönkulutus/kerta, kWh 1,6 0,84
Sähkönkulutus/vuosi, kWh 249,6 131,04
Sähkönkulutus €/vuosi ** 14,58 7,65 47,53%
Kulutus yhteensä €/vuosi 30,24 12,74 57,87%
* veden käyttömaksu 5,02 €/m³
** yösähkö + siirto 5,84 snt/kWh

Kun pesemme astioita keskimäärin kolme kertaa viikossa, niin uusi kone tuo vuodessa säästöä noin 17,5 euroa. Siis mitä? Alle kahdenkympin säästö, vaikka uusi astianpesukone on vuosien insinöörityön taidonnäyte. Prosentteina uuden koneen tuoma säästö on kyllä komea, mutta euroina olematon.

Erityisen hämmästynyt olin siitä, että vanhankin koneen osuus vuotuisesta sähkön- ja vedenkulutuksesta oli naurettavan pieni.

Päätin jatkaa laskuharjoituksia ja katsoa paljonko tulisi säästöä, jos astioita pestäisiin joka päivä.

Pesu 7 krt/viikko Vanha apk Uusi apk
Vedenkulutus/kerta, l 20,00 6,5
Vedenkulutus/vuosi, l 7280,00 2366,00
Vedenkulutus €/vuosi * 36,55 11,88
Sähkönkulutus/kerta, kWh 1,6 0,84
Sähkönkulutus/vuosi, kWh 582,40 305,76
Sähkönkulutus €/vuosi ** 34,01 17,86
Kulutus yhteensä €/vuosi 70,56 29,74
* veden käyttömaksu 5,02 €/m³
** yösähkö + siirto 5,84 snt/kWh

Mikäli pesisimme astioita joka päivä, niin uusi laite toisi vuodessa säästöä noin 40,82 euroa. Säästöä jo jonkin verran, mutta en edelleenkään käyttäisi energiankulutusta perusteena vaihtaa vanhaa hyvin toimivaa astianpesukonetta uuteen.

Lopuksi voinee todeta, että vaihda astianpesukonetta mikäli se on rikki, pesutulos ei tyydytä, meteli on hirveä tai mistä tahansa muusta syystä kuin siitä, että uudet koneet säästävät energiaa. Se on vain markkinointikikka.

Ai niin, silmiini sattui mielenkiintoinen artikkeli kodinkoneiden energialuokista. Käy lukemassa miten energiamerkinnöillä vedetään kuluttajaa nenästä.

13 kommenttia:

 1. Yllättävän pieni säästö kyllä. Minulla myös tulossa astianpesukoneen vaihto. Sinnittelen vielä entisellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin säästö tulee, kun siirtyy käsin tiskauksesta konetiskaukseen. Yksi pesukerta käsin kuluttaa vettä 50-150 litraa ja siihen päälle vielä veden lämmitykseen tarvittava energia. Vanhan astianpesukoneen vaihto uuteen ei tuo enää vastaavaa säästöä.

   Poista
 2. Täälläkin mennään vielä vanhan koneen voimin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lueskelin netistä, että vanhan koneemme temppuilu olisi johtunut piirikortin tyyppiviasta. Ehkä se olisi ollut vielä korjattavissa, mutta tulin siihen tulokseen, ettei heikkolaatuista halpiskonetta kannata korjauttaa.

   Ylipäänsä kodinkoneita korjataan hyvin vähän nykypäivänä. Se on harmi, sillä olisi paljon ekologisempaa korjata vanhaa kuin heittää pois. Onneksi sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätys kuitenkin toimii meillä kohtuullisen hyvin.

   Poista
  2. Itse korjasin hetki sitten oman astianpesukoneeni piirikortin. Youtubesta löytyy ohjeet melkein mihin tahansa korjaukseen. Katsotaan paljon lisäaikaa 16-vuotta vanha energiasyöppö sai.

   Poista
  3. Netistä löytyy tosiaan ohjeet melkein minkä tahansa vimpaimen korjaamiseen ja varaosat voi tilata eBaysta tai Alibabasta.

   Onnittelut hyvästä valinnasta korjata astianpesukone itse. 16 vuotta vanha kodinkone alkaa olemaan näinä päivinä jo melkoinen harvinaisuus.

   Poista
  4. Meillä 28vuotta vanha UPO Teho Lahtiska. Ääni on alkuun kuin hävittäjäkoneessanormaali 65 ohjelmalla. 55 ohjelma on hiljaisempi. Toimii säännöllisesti putsattua hyvin. Lisäilmanvaihtoa kaapin kylkeen on tehty, koska huomattiin ns.tervapahvien kuumuudessa vääntyneen.

   Poista
 3. Kiitos vaan blogistasi. Tullut luettua sitä tässä viime aikoina ja täytyy ottaa seurantaan. Itse olen monesti miettinyt vaihtaa astianpesukoneen kun se on niin vanha. Olen ajatellut ettei kuluttaisi niin paljoa sähköä ja vettä. Tämä sun laskelma on hyvä näyttää vaimollekin niin eipä taida vaihto kannattaa. Muutama vuos sit tuo jo laukesi eikä huollon mukaan ollut mitään muuta mahdollisuutta kun heidän käynti ja kallis osa, mutta onneksi google auttoi ja löysin buuttaustavan vikakoodille ja kone on sen jälkeen toiminut kuin unelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellekin oli pienoinen yllätys miten vähän uusi astianpesukone säästää vanhaan verrattuna. Käsinpesuun nähden mikä tahansa markkinoilla oleva astianpesukone tuo suuren säästön, mutta pesukoneen vaihto ei tuo merkittäviä lisäsäästöjä. On varmasti ekologisempaa käyttää vanha astianpesukone loppuun asti kuin ostaa uusi.

   Meidän vanhassa koneessa oli, pätkivän pesuohjelman lisäksi, suurimpina ongelmina heikko pesutulos kylmävesiliitännässä ja mahdottoman kova meteli. Television ääntä ei tahtonut kuulla sohvalle, kun pesukone pauhasi puoliavoimessa keittiössä. Nykyinen kone pitää vain tasaisen hiljaista hurinaa, mikä ei häiritse television katsomista tai nukkumista.

   Poista
 4. Olipas mielenkiintoinen juttu, kiitos tästä postauksesta! Vuotuinen säästöhän on ihan naurettavan pieni. Mennään siis jatkossakin vanhalla koneella myös meidän perheessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuden astianpesukoneen tuoma säästö on tosiaan naurettavan pieni. Täytyisi tehdä samanlainen vertailu myös jääkaapeista ja pakastimista. Olettaisin, että niiden kohdalla säästö olisi suurempi, mutta toisaalta en yllättyisi, vaikka säästö jäisi yhtä pieneksi kuin astianpesukoneen kohdalla.

   Poista
 5. 45 cm kapea astianpesukoneen ja pöytäastianpesukone kuluttaa myös lähes saman verran.helenin lehdessä oli kerran pesukoneen kulutuksesta. pesuaine oli per pesukerta jotain puolet kalliimpaa kuin koneen kuluttama vesi tai sähkö. jos haluaa säästää pyykkäyksessä niin pitää siis mitata pesuaine huolella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muuten tullut ajatelleeksi, että astianpesukoneen käytössä kalleinta on pesuaine, mutta niin se totta tosiaan on.

   Meillä astiat pestään pesutableteilla - aiemmin merkkinä oli Fairy, nyt testissä Finish. Fairyn konetiskitabletti maksaa noin 0,14 euroa/kpl. Mikäli astioita pestään 3 kertaa viikossa, niin vuotuinen kustannus on 23,40 euroa. Mikäli pesukone pyörii vuoden jokaisena päivänä, niin kustannus on 50,96 €/vuosi.

   Tämän laskelman perusteella voisin todeta, että pesuaineisiin menee kutakuinkin tuplaten se mitä veteen ja sähköön.

   Poista