lauantai 22. heinäkuuta 2017

Autovakuutuksen kilpailutus

Vakuutuksen kilpailuttaminen

Maksoin autolainan pois vähän aikaa sitten, jonka jälkeen myös autovakuutuksen valintaan tuli enemmän vaihtoehtoja. Rahoitusyhtiön vaatimuksesta rahoitetulla ajoneuvolla piti olla liikennevakuutuksen lisäksi täyskaskovakuutus, joka sisälsi osamaksuvakuutuksen.

Oma vakuutusyhtiö (Pohjola) tarjosi yli 6 vuotiaille autoille kevytkaskoa ja tämän päälle vielä erillistä rahoitusturvaa. Yhteensä liikennevakuutus, kevytkasko ja rahoitusturva maksoivat 406,05 euroa vuodessa. Kun auto on nyt omissa nimissä, eikä rahoitusturvaa tarvitse jatkossa maksaa, vakuutuksen hinta putosi hieman, 383,70 euroon.

Auton ikääntyessä tullaan siihen ikuisuuskysymykseen, milloin on sopiva aika siirtyä suppeampaan osakaskoon tai pelkkään liikennevakuutukseen? Toisten mielestä vanhassa autossa, esimerkiksi yli 10 vuoden ikäisessä, ei enää kannata pitää kaskoa. Toiset sanovat, että siinä vaiheessa kannattaa luopua täyskaskosta, kun auton arvo on muutaman tonnin ja korjaukset pystyy kirvelemättä maksamaan omasta pussista.

Kilpailuta autohuolto ja säästä jopa 40%* AutoJerry.fi

Pohdiskellessani olisiko jo aika luopua täyskaskosta, tein hieman vertailua mitä autoni vakuutukset maksavat eri vakuutusyhtiöissä. Taulukossa on vertailtu liikennevakuutusta, perus-/kevytkaskoa ja osakaskoa. Perus-/kevytkaskon ja osakaskon hintaan sisältyy myös pakollinen liikennevakuutus.

Vakuutusyhtiö Liikennevakuutus Peruskasko Osakasko
Pohjola 164,47 € 383,70 € * 277,44 €
Lähitapiola 167,84 € 366,62 € ** 254,21 €
Turva 167,85 € 400,40 € ** 277,40 €
If 129,89 € 363,20 € * 213,18
POP Vakuutus 163,27 € - 216,40 €

*) omavastuu 300 euroa
**) omavastuu 200 euroa.

Ifin ja POPin vakuutukset ovat kilometreihin perustuvia vakuutuksia, muissa vakuutuksissa ei ole kilometrirajaa. Vertailun kilometrivakuutukset alle 10 000 kilometriä per vuosi.

Vertailun perusteella näyttää, että Ifin kilometrivakuutus (alle 10 000 km/vuosi) olisi edullisin kaikissa tapauksissa. Liikennevakuutus on Ifissä jopa 33,38 euroa edullisempi kuin seuraavaksi halvimmassa vakuutusyhtiössä. Peruskaskossa eroa seuraavaan ei ole enää kuin 3,42 euroa ja osakaskossa 3,22 euroa. 

Kun Ifiä vertaa nykyisen vakuutusyhtiööni Pohjolaan, niin säästöä tulee liikennevakuutuksessa 34,58 euroa, kaskossa 20,50 euroa ja osakaskossa 64,26 euroa.

Minun tapauksessa If tarjoaa siis edullisimmat autovakuutukset, mutta vakuutuksen hinta riippuu niin monesta tekijästä (vakuutuksenottajan ikä, asuinpaikkakunta, vahinkohistoria, auton merkki/malli/ikä jne.), että joku toinen voi saada edullisimman vakuutuksen toisesta yhtiöstä. Kannattaa siis säännöllisesti kilpailuttaa omat vakuutukset.

Nyt kun tiedän mistä saan auton vakuutukset edullisimmin, pitäisi vain päättää ottaisinko peruskaskon vai osakaskon. Vai olisiko pelkkä liikennevakuutus sittenkin riittävä :)

10 kommenttia:

 1. Mikä on todennäköisintä mitä autollesi voi tapahtua -> kasko sen mukaan. Itse olen sitä mieltä, että vakuutusbisnes on yhtä suurta kusetusta. Kävi mitä vain, aina löytyy joku porsaanreikä, johon vakuutusyhtiö voi vedota, ettei vain vahingossakaan joutuisi maksajaksi... Ehkä en uuden auton omistajana kuitenkaan ihan liikennevakuutukselle tiputtaisi...? Mutta kannattaa vertailla tarkkaan mitä mikäkin kasko tarjoaa ja miettiä mikä kannattaa, jottei maksaisi "turhasta".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se vakuutusbisnes mitään kusetusta ole, vaan riskienhallintaa parhaimmillaan. Eikä todellakaan kannata miettiä kaskoa vain vahingon todennäköisyyden kannalta, vaan ehdottomasti pitää tehdä myös vahingon vaikutuksen arvointi. Todennäköismminhän menee joko tuulilasi, tai parkkihallissa joku tekee lommon kylkeen. Esittämälläsi logiikalla tulisi siis aina valittua kallis vakuutus, koska parkkiturvat ja lasivakuutukset ovat usein osana vain kalleimpia paketteja. Tonnin pommissa ei kuitenkaan yhdellä (lisä)lommolla taida olla mitään merkitystä, mutta uudessa Lexuksessa tilanne voi olla toinen.

   Eli perus riskienhallinta ja siihen liittyvät käsitteet haltuun ja vasta sitten päätökset.

   Poista
 2. Meillä liikennevakuutus, auto vm 2008, arvo 5500€. Näköjään If olisi 10€ halvempi kuin pop vakuutus, pitää vaihtaa joku päivä jos jaksaa :)

  VastaaPoista
 3. Ifin kierrän kaukaa oli tarjous kuinka hyvä tahansa. Niin huonoa korvauspalvelua olen ko. yhtiöstä kuullut saatavan, että voin yhtä hyvin olla ilman vakuutusta. Tälläisilletkin seikat kannattaa huomioida vakuutusta ottaessa. Toiset yhtiöt pilaavat itse maineensa toiminnallaan.

  VastaaPoista
 4. Aikani tuumailtuani päädyin kuitenkin ottamaan täyskaskovakuutuksen Ifiltä. Ajattelin, että vuoden päästä olisi sopiva aika siirtyä osakaskoon tai pelkkään liikennevakuutukseen. Tällä kertaa säästöä tuli vain 20,50 euroa, mutta sekin on kotiinpäin.

  Vakuutusyhtiöt ja pankit saavat palveluistaan paljon kuraa niskaansa. Olen lukenut negatiivisia arvioita Ifistä, mutta samanlaista palautetta on ollut kaikista muistakin vakuutusyhtiöistä.

  Osa vakuutuksistani on entuudestaan Ifillä, mutta heidän korvaukskäytännöistä minulla ei ole aiempaa kokemusta. Sen sijaan Pohjolan korvauksista on kokemusta ja ne ovat aina toimineet odotusten mukaisesti.

  VastaaPoista
 5. Itse kilpailutan aika säännöllisesti vuoden välein autovakuutuksen. Aika usein menen tarjousten mukaan. Tällä hetkellä täyskasko -30% lähitapiolalla. Halvimmat vakuutukset on viimeisen kuuden vuoden aikana ollut uudelle autolle lähitapiolassa ja pop-vakuutuksella. If on lähtökohtaisesti tarjonnut todella kallista vakuutusta, viimeksi ero ifillä ja halvimmalla oli 300€/vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autovakuutukset, kuten muutkin vakuutukset, on tosiaan hyvä kilpailuttaa säännöllisesti, vuoden tai kahden välein. Vakuutusten hintaan vaikuttaa niin monta tekijää, että vakuutusyhtiö joka on toiselle halvin voi olla toiselle kallein.

   Matkavakuutukset kilpailutin äskettäin, seuraavaksi olisi aika kilpailuttaa kodin vakuutukset.

   Poista
 6. Tuo POP Vakuutus oli pari vuotta selkeästi edullisin, mutta nyt kun heillä on vahinkohistoriaa takana niin sain heiltä itse kaikkein kalleimman tarjouksen. Kilpailutus tosiaan kannattaa vuosittain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. POP Vakuutus on melko tuore peluri markkinoilla, aloittanut toimintansa vuonna 2012. Ehkä ensimmäiset vuodet on keskitytty asiakashankintaan ja ovat siitä syystä tarjonneet huomattavan edullisia vakuutuksia.

   Lisäksi yhtiö mainostaa verkkosivuillaan toimivansa ainoastaan verkossa ja puhelimitse, joten sillä ei ole samanlaista raskasta kulurakennetta kuin kivijalkakonttoreilla.

   Voi tosiaan olla, että POP Vakuutus on jo vakiinnuttanut asemansa ja vakuutuskorvauksiakin on jonkin verran maksettuna, joten ei ole enää tarvetta hinnoitella vakuutuksia niin aggressiivisesti.

   Omassa vertailussani POP Vakuutuksen liikennevakuutus on samaa hintaluokkaa kuin valtaosalla muista vakuutusyhtiöistä. Osakaskossa se on toiseksi edullisin, mutta vertailussa POP Vakuutukselta ja IFiltä on kilometrivakuutukset, joten ne eivät ole ihan suoraan verrannollisia muiden tarjoamiin osakaskoihin.

   Poista
 7. Olemme tuoneet markkinoille ensimmäisenä Vakuuttava.fi palvelun, jonka avulla kilpailutat kaikki kahdeksan (8) Suomessa toimivaa vakuutusyhtiötä samalla kertaa. Järjestelmää on kehitetty kaksi vuotta, mutta nyt 2018 olemme päässeet kunnolla vauhtiin.

  Meidän nettisivujen kautta pystyt rakentamaan oman vakuutusratkaisusi tai pikakilpailutuksella kilpailutamme vakuutuksesi nykyisellä vakuutusturvalla.

  Vakuutukset ja niiden monimutkaisuus, korvausmenettelyt ja monet muut asiat herättävät paljon kysymyksiä ihmisissä eikä se väärin ole. Eri vakuutusyhtiöiden tuotteita on vaikea jopa ammattilaisen verrata, minkä takia ei ole ihme, että kilpailuttaminen koetaan hankalaksi.

  Voit kysyä lisää vakuuttamisesta ja kilpailuttamisesta asiakaspalvelu@vakuuttava.fi. Jos emme tiedä vastausta, selvitämme sen puolestasi!

  Mukavaa kesää ja aina kannattaa kilpailuttaa! #Vakuuttava.fi

  HOX! Kampanjakoodilla VAKUUTTAVA18 saa -5% alennuksen meklaripalkkiosta.

  https://www.vakuuttava.fi/yksityisasiakas/
  https://www.vakuuttava.fi/yksityisasiakas/pika

  VastaaPoista