lauantai 17. kesäkuuta 2017

Prachuap Khiri Khan - Thaimaan piilotettu helmi

Ao Manao

Prachuap Khiri Khanin provinssi tunnetaan ehkä parhaiten rantalomakohde Hua Hinistä, mutta harvempi tuntee provinssin pääkaupunkia Prachuap Khiri Khania.

Prachuap Khiri Khan on idyllinen karstivuorten ympäröimä rantakaupunki, jonka tunnelma on rennon leppoisa, miltei unelias. Turismi ei näy vielä hinnoissa eikä katukuvassa, joten sitä voi hyvin kutsua Thaimaan piilotetuksi helmeksi.

Prachuap Khiri Khan muodostuu kolmesta lahdesta ja itse kaupunki sijaitsee niistä keskimmäisellä Ao Prachuapilla. Kaupungista pohjoiseen sijaitsee hiljasempi Ao Noi, jossa on pieni kalastajakylä ja muutama vaatimaton majapaikka. Lahdista upein on kuitenkin kaupungin eteläpuolella sijaiseva Ao Manao (suomeksi limettilahti).

Ao Manao on mykistävän kaunis lahti, josta vielä erikoisemman tekee sen sijainti ilmavoimien tukikohdassa. Tämä ei kuitenkaan estä majoittumasta lahden ainoaan hotelliin, joka tunnetaan yleisesti nimillä ilmavoimien hotelli, Ao Manao Beach Hotel, Ao Manao Residence tai alkuperäisellä thaimaalaisella nimellään Fa Chom Kluen.

Viime reissulla vuokrasimme auton Hua Hinistä ja teimme neljän päivän road tripin Prachuap Khiri Khanin seudulle. Vietimme kaksi yötä Ao Manaolla ja kolmannen yön Khao Sam Roi Yotin kansallispuiston liepeillä Phu Noi beachillä, joka tunnetaan myös nimillä Dolphin Bay ja Sam Roi Yot beach.

Thaimaa hotellit, säästä jopa 45%. Katso tämän hetken parhaat tarjoukset! trivago, maailman suurin hotellihaku. Vertaa hintoja yli 900.000 hotellin joukosta.*

Standard-huone Ao Manao Residencessä maksoi 1 240 bahtia yöltä ja Superior-huone 1 540 bahtia. Yövyimme ensimmäisen yön Superior-huoneessa, mutta hotellin ollessa miltei täyteen buukattu, jouduimme siirtymään seuraavaksi yöksi standard-huoneeseen.

Ilmavoimien hotelli sijaitsee aivan rannalla, käytännössä välissä on vain uima-allas ja pieni viherkaistale jalkakäytävineen, joten siihen nähden hinta oli tosi edullinen. Koska hotelli on kuitenkin ensisijaisesti tarkoitettu ilmavoimien henkilökunnalle perheineen, ei palvelutaso ollut aivan samalla tasolla kuin Thaimaassa on yleensä tottunut. Sillä ei sinänsä ollut merkitystä, sillä emme olleet Ao Manaolla hakemassa hemmotteluhoitoja, vaan nauttimassa kauniista maisemista ja rauhasta.

Erikoisesta sijainnista sotilastukikohdassa on se etu, että kaikenmaailman rihkamakaupustelijat loistavat poissaolollaan ja ympäristö on todella siisti. Siitä pitää huolen armeijapoikien siivouspartiot.

Tukikohdassa oli ajoradan vieressä oma ajokaista polkupyörille, joten paikkoihin pääsisi tutustumaan hyvin pyörän selästäkin. Tuo polkupyöräkaista on pakko mainita ihan sen takia, että niitä harvemmin Thaimaassa näkee.

Liikkuminen tukikohdassa on melko vapaata, mutta tarkastuspisteitä on muutama. Yhdellä tarkastuspisteellä piti täyttää henkilötiedot vieraskirjaan, toisella jättää passi ja kolmannella ei kyselty mitään.

Yksi hauska erikoispiirre on myös se, että tultaessa Ao Manaolle pohjoisesta joudutaan ylittämään kiitorata. Lentokentällä ei tuntunut kuitenkaan olevan kovinkaan aktiivista lentotoimintaa, joten tuskinpa omaa vuoroaan joutuisi kauaa odottamaan, vaikka joskus sattuisikin paikalle samaan aikaan lentokoneen kanssa.

Langur-apina

Limettilahden pohjoispäässä on karstivuori Khao Lom Muak, jonka juurella asustelee kiltin oloisia langur-apinoita ja huipulle voi kiivetä ihastelemaan mahtavia maisemia. Karstivuoren huippu on noin 300 metrissä ja sinne kiipeäminen kestää suurinpiirtein kolmesta vartista tuntiin.

Hetken mielijohteesta päätin minäkin kiivetä ihastelemaan maisemia vuoren huipulta. Matkasta ensimmäinen kolmasosa menee helposti portaita pitkin, jonka jälkeen loppumatka on kiivettävä jyrkkiä polkuja köysistä tukea hakien. Tällä kertaa jäi vuori valloittamatta ja nousu tyssäsi noin 230 metriin.

Vinkkejä vuoren valloitukseen:

 • Ota kunnon kengät, älä yritä leikkiä vuorikiipeilijää sandaaleissa.
 • Ota matkaan vettä. Kuivin suin matka tyssää janoon.
 • Vuorikiipeily on kivempaa aamulla, ennen kuin on liian kuuma.

Kaiken kaikkiaan tykkäsin Prachuap Khiri Khanista niin paljon, että siitä tuli yksi suosikkipaikoistani koko Thaimaassa. Ao Prachuapin rantabulevardia ajellessamme, vastaan tuli kaunis kaksikerroksinen merenrantatalo, jonka pihalla oli kyltti “For Rent”. Totesinkin vaimolle, että tämä voisi olla paikka, jossa eläkepäiviäni viettäisin.

Ilmavoimien hotelli Ao Manao

2 kommenttia:

 1. Hei!
  Osaatko sanoa pystyykö ao manao hotellista varaamaan huonetta etukäteen? ja jos niin mistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ao Manao Residenceä ei löydy miltään hotellivaraussivustolta eikä hotellin web-sivuiltakaan löydy varauslomaketta.

   Huonetta on varmasti paras tiedustella suoraan sähköpostilla osoitteesta fachomkluen@hotmail.com. Sähköpostiosoite on hotellin käyntikortista, mutta minulla ei ole kokemusta saako sitä kautta varattua huonetta.

   Mikäli huoneen päättää kuitenkin ottaa paikan päältä ja hotelli sattuisi olemaan täynnä, niin Prachuap Khiri Khanin keskustasta löytyy kyllä mukavan näköisiä pikkuhotelleja, joista löytyy varmasti tilaa.

   Poista