lauantai 22. huhtikuuta 2017

Tienaa rahaa blogilla

Blogilla tuloja

Blogin kirjoittaminen voi olla hauskan harrastuksen lisäksi myös lisätulojen lähde. Suomen kielellä bloggaavien joukossa ei liene montakaan, jotka kirjoittavat blogia päätyökseen, mutta tiedetään heitäkin muutama olevan.

Parhaat mahdollisuudet tienaamiseen on muoti- ja lifestyle-aiheisilla blogeilla, mutta voi taloudesta bloggaamallakin muutama roponen tulla.

Tässä kirjoituksessa käyn lyhyesti läpi erilaisia tapoja monetisoida blogi.

Affiliate-markkinointi eli kumppanuusmarkkinointi

Affiliate-markkinointi on markkinointimuoto, jossa mainostaja maksaa vain toteutuneista tuloksista. Mainostajan tavoitteena voi olla esimerkiksi kävijän rekisteröityminen omaan palveluunsa, määrätyn tuotteen tai palvelun ostaminen tai vaikkapa uutiskirjeen tilaaminen.

Kuka tahansa verkkosivuston tai blogin omistaja voi toimia julkaisijana liittymällä sopivaan affiliate-verkkoon ja julkaisemalla sivuillaan mainostajan markkinointimateriaalia.

Julkaisija saa mainostajalta komission, kun julkaisijan sivuston kautta tehdään haluttu toimenpide, kuten rekisteröidytään mainostajan nettipalvelun käyttäjäksi.

Esimerkkinä mainosmateriaalista on blogini yläosassa ja sivupalkissa olevat vaihtuvat mainosbannerit (ei näkyvissä, jos käytössä mainosten esto).

Mainosbannereita tehokkaampi tapa mainostamiseen on kuitenkin tekstilinkit tekstin seassa kuten alapuolella.

Ansaitse rahaa verkkosivuiltasi!*

Mainoslinkit on hyvä merkitä tähdellä, jolloin lukijat tietävät, että kyseessä on kaupallinen linkki, josta voidaan maksaa sivuston ylläpitäjälle.

Mikäli siis haluat aloittaa kumppanuusmarkkinoinnin, niin ensimmäisenä sinun on liityttävä affiliate-verkostoon. Omien kokemusten perusteella suosittelen liittymään TradeTrackeriin*. Se on erittäin helppokäyttöinen ja palvelusta löytyy kattava määrä mainostajia.

Google AdSense

AdSense on Googlen mainosohjelma, jolla julkaisijat voivat hankkia mainostuloja. Google AdSensessä mainostaja maksaa julkaisijalle tietyn summan, kun kävijä klikkaa sivuilla näkyvää mainosta (Pay Per Click).

Julkaisija voi vaikuttaa aika vähän sivulla näkyviin mainoksiin. Käytännössä voidaan valita minkä kategorioiden mainoksia näytetään, jonka jälkeen Google kohdistaa mainokset sivuston sisällön ja lukijan selaushistorian perusteella.

Mikäli käytät blogiohjelmistona Bloggeria, niin AdSenseen liittyminen käy helposti asetusten kautta (valikossa Tulot).

Itse yritin liittyä AdSenseen liian varhaisessa vaiheessa, eikä blogiani hyväksytty ohjelmaan. Kaiken lisäksi tein saman virheen kahdesti, joten nyt liittyminen on kokonaan estetty. En tiedä onko esto pysyvä vai voinko vielä yrittää AdSenseen liittymistä myöhemmin.

Joiltakin keskustelupalstoilta olen lukenut, että AdSenseen voisi liittyä, kun blogi on ollut olemassa kuusi kuukautta, mutta en osaa sanoa pitääkö tämä paikkansa.

Suosittelen, että keskityt ensin blogin sisältöön ja hankit blogillesi lukijoita ennen kuin yrität liittyä Google AdSenseen.

Sponsoroidut blogipostaukset eli yhteistyöpostaukset

Blogin vakiinnuttaessa asemansa ja saavuttaessa suosiota, voivat mainostajat maksaa bloggaajalle, jos tämä kirjoittaa jostain tietystä yrityksestä, verkkosivustosta tai tuotteesta.

Usein mainostaja antaa blogin kirjoittajalle melko vapaat kädet, kunhan tekstistä löytyy linkkejä ja avainsanoja, jotka auttavat mainostajaa hakukoneoptimoinnissa.

Lain mukaan piilomainonta on kiellettyä, joten lukijan tulee pystyä erottamaan kaupallinen ja muu sisältö toisistaan. Yhteistyöpostauksesta on käytävä selvästi ilmi mistä on kyse.

E-kirjat

Kun bloggaaminen muuttuu astetta vakavammaksi, voit hankkia semipassiivisia tuloja kirjoittamalla e-kirjan.

Kirjan voi kirjoittaa millä tahansa ohjelmalla, vaikkapa Wordilla tai Google Docsilla. Sen jälkeen kirja taitetaan ja muokataan PDF-tiedostoksi.

Kun kirja on valmis, sen voi laittaa myyntiin johonkin palveluun, jonka kautta saa käyttöön maksujärjestelmän ja tositteet myynneistä.

Esimerkkinä voisi mainita Rosita Juurisen e-kirjan Toimistosta travelleriksi - Matkaopas vapaampaan elämään (2016)*. Syöttämällä koodin “thaimaahan” saat 10% alennuksen kirjan hinnasta ja minulle kirjautuu myyntipalkkio.

Oman osaamisen myynti

Blogisi suosion kasvaessa ja saadessasi mainetta oman alasi asiantuntijana, voit myydä omaa osaamistasi blogin kautta.

Talousaiheisissa blogeissa on ollut suosittua myydä talousvalmennuksia ja -konsultointia. Esimerkkinä P.Ohatan Talousremontti 2017 blogisarja, jossa P.Ohatta auttaa ihmisiä henkilökohtaisen talouden hallinnassa. Tosin P.Ohatta ei ota tästä talousremontista maksua, mutta onnistuessaan saa kyllä hyvän referenssin ja paljon kirjoitettavaa blogiin.

Yhtä hyvin oma osaamisesi voi liittyä johonkin muuhun, esimerkiksi harrastuksiisi. Johonkin jossa sinä olet hyvä, ehkä jopa paras.

Yhteenveto

Suomi on kieli- ja markkina-alueena niin pieni, että vain harva pystyy tienaamaan blogilla elantoaan. Saattaa kuitenkin olla, että tulevaisuudessa meidän on hankittava tulomme useista pienistä puroista, joten miksi et monetoisi blogiasi jo tänään.

12 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Olen etsinyt puolivillaisesti tietoa kuinka nämä affliatet toimivat, mutta lähinnä sekavia räippeitä on löytynyt... nyt on tradetrackriin kirjauduttu, tosin ei ole kovin suuret odotukset tuloista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tässä tosiaan voi vielä päivätöitä lopettaa, mutta pieni tulovirta tulee TradeTrackerinkin kautta. Suurin piirtein saman verran mitä saan Osuuskaupan korkoja :)

   Poista
 2. Kyllähän näistä ihan mukavaa karkkirahaa tienaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja karkin sijasta karkkirahat voi laittaa töihin sijoituksiin :D

   Poista
 3. Onhan noita ammatikseen bloggaavia enemmän kuin muutama. Nouseva trendi suomessa, joskin tässäkin tapauksessa tullaan taas Ruotsia jäljessä :)

  https://faijahommia.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseäni ilahduttaa erityisesti talousaiheisten blogien lisääntyminen viime aikoina.

   Nykyisin taitaa videobloggaaminen olla vielä kovemmassa nousukiidossa kuin perinteinen bloggaaminen. Jostain luin, että tubettajat ovat nuorison keskuudessa suositumpia kuin poptähdet.

   Vaikka videoaikakauden lapsi olenkin, niin vloggaajia en tunne nimeltä yhtäkään :)

   Poista
 4. Muutamaa vblogia seuranneena välillä tuntuu kuin katselisi tv-sarjaa.

  Itse en oikein jaksa katsoa näitä nuorten vblogeja, jossa tapahtumat sijoittuvat yhteen huoneeseen pöydän ääreen, puhutaan kovaa, väännetään naamaa ja huidotaan käsillä. Olen jo 50+, niin kaikki nuorten kohellukset eivät oikein kolahda. :)

  Olen esim. seurannut matkustusaiheista vblogia http://ikilomalla.fi/ (youtubessa aikajärjestyksessä katsottavissa https://www.youtube.com/channel/UCqj6sY5DiKZDr_SfKTeelqA/videos?view=0&flow=grid&sort=da).

  Sisältö on tietenkin tekijöidensä näköistä ja heidän tekemisiin keskittyvä, ei niinkään kohteiden esittelyä. Mutta hyvällä kuvauksella, kuvakerronnalla, käsikirjoituksella ja aiheella amatööritkin voivat päästä pitkälle.

  Toinen aikuisen ihmisen vblogi on Tapio on the move. Lentokapteenin seikkailuista ympäri maailmaa.(https://www.youtube.com/channel/UCOjVsXnAU613BJdBIEqzbdg)

  Ja sitten suuri nimi maailmalla Casey Neistat (https://www.youtube.com/user/caseyneistat)

  Sullakin olisi jo aihe valmiina, Thaimaa. Uskon, että katsojia löytyisi, koska niin monet suomalaiset käyvät Thaimaassa. Mutta vblogit vaativat kuitenkin tekijän näkyvyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos inspiroivasta kommentista. Täytyy ehdottomasti tutustua noihin suosittelemiisi vblogeihin.

   Ajatus videobloggaamisesta vaatii vielä kypsyttelyä, mutta päässä raksuttaa jo Thaimaahan liittyviä aiheita.

   Suuri kynnys itselle on juuri tuo tekijän näkyvyys. En ole vielä valmis antamaan kasvoja Eläkkeellä Thaimaahan -blogille, mutta vblogi voisi tietysti olla oma spinoff-projektinsa.

   Jos vbloggaaminen on muidenkin kuin nuorison juttu, niin hitto miksei :)

   Poista
 5. Jäädään odottelemaan isompia blogituloja! Kyllä tästä vielä hyvä tulee. Videobloggaaminen voisi olla todellakin kova sana. Mutta aihealueena talous ja omat kasvot niin en usko että se kiinnostaa kovin monia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta Nordnetin talousaiheiset rahapodit ovat olleet hyvinkin suosittuja. Ehkä videobloggaaminen taloudesta kiinnostaisi, jos olisi karismaattinen tyyppi ja tyyli olisi vetävä.

   Lienet kuitenkin oikeassa, että talous aiheena ei tule rikkomaan Youtuben katsomisennätyksiä.

   Mikäli itse innostun vbloggaamisesta, niin teemana olisi Thaimaa. Toki talouttakin voisi sivuta vaikka kertomalla matkabudjeteista, elinkustannuksista, hintatasoista jne.

   Poista
 6. Hei,

  Hyvää yhteenveto!

  Itsellä on huonoja kokemuksia Adsensestä, joten en suosittele lähtemään sille tielle. Tulot on 1/100 osa siitä, mitä affiliate-markkinoinnilla tienaa ja samalla nuo adsense mainokset saa näyttämään sivuston ehkä hieman epäammattimaiselta. Google on myös täysin mielivaltainen tilien suhteen. Esim. oma tilini peruutettiin, kun sinne oli kertynyt muistaakseni 50 euroa ja en koskaan saanut tuota maksua....

  No tuo tapahtuma on itse asiassa vain hyödyttänyt minua, sillä olen sen jälkeen käyttänyt aikaani oikeasti merkityksellisiin asioihin markkinoinnissa.

  Olen kyllä eri mieltä tuosta, millä aiheilla on parhaat mahdollisuudet tienaamiseen. Toki muoti,lifestyle, ruoka jne. piireissä liikkuu isot rahat, mutta kilpailu on aivan tolkutonta ja tänä päivänä on todella vaikeaa erottua joukosta.

  Itse väitän, että esimerkiksi talousaiheisissa blogeissa ei ole tarpeeksi hyvin hyödynnetty affiliate-kampanjoita ja muita mahdollisuuksia monetisoida blogi. Talous aiheena voi aivan yhtä lailla olla aiheena yhtä tuottoisa kuin muotiblogi tms.

  Itse tulen avaamaan lähikuukausina aivan uuden blogin, jossa käyn läpi bloggaamiseen ja blogilla tienaamiseen liittyviä asioita. Avaan myös omaa historiaani ja blogitulojani siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamalla muullakin bloggaajalla on ollut AdSensestä vastaavia kokemuksia, joten siihen kannattaa suhtautua pienellä varauksella. Olen samaa mieltä, että AdSensen mainokset ovat hieman karunnäköisiä ja voivat antaa blogista epäammattimaisen kuvan.

   On varmasti totta, että millä tahansa aiheella voi menestyä, mutta tutkiessani viime vuosina julkaistuja uutisia bloggaajien tuloista, näytti että parhaiten tienanneet bloggasivat nimenomaan muodista ja lifestyle-aiheista.

   Blogin aihealueen rajaaminen, "niche", on tosi mielenkiintoinen aihe, joka ansaitsisi oman blogikirjoituksensa. Mikäli pitäisin yleisesti matkailuun tai vaikka muotiin liittyvää blogia, minun olisi erittäin vaikea erottautua joukosta, jolloin blogin monetisointi olisi vähintäänkin haastavaa. Rajatulla aihealueella erottautuminen ja hakukoneoptimointi (ansaitsisi myös oman kirjoituksensa) on helpompaa.

   Olen löytänyt oman nicheni — eläkkeellä Thaimaahan. Lyhykäisyydessään ytimekäs. Toki toisinaan kirjoitukset hieman rönsyilevät ja käsittelevät muitakin aiheita, mutta koko ajan taustalla on punaisena lankana eläkkeellä Thaimaahan.

   Jään mielenkiinnolla odottamaan uutta blogiasi. Lukisin myös mielellään ajankäytöstä mikäli pidät useampaa blogia. Riittääkö aika säännölliseen julkaisutahtiin jne.

   Poista