lauantai 8. huhtikuuta 2017

Minieläkkeellä Thaimaassa

Eläkkeellä Thaimaassa

Huomasin viime viikolla, että blogini oli saanut poikkeuksellisen paljon sivun katseluja. Kummastelin mistä tämä johtui ja yritin selvittää liikenteen lähdettä Google Analyticsin avulla, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Sunnuntaina luin aikani kuluksi Sharevillen keskusteluja ja huomasin, että nimimerkki Arvoitus oli maininnut blogini yhdessä keskusteluketjussa ja tämän ansiosta blogissani näkyi piikki katselumäärissä. Kiitos Arvoitukselle positiivisesta kommentista. :)

Kyseisen keskusteluketjun aloittaja oli tullut ajatuksissaan lopputulokseen, että onnellisuutta on elää hetkessä. Hän oli myynyt kaikki osakkeensa ja oli lähdössä Aasiaan kolmeksi kuukaudeksi.

Moni pitkäjänteinen sijoittaja painii varmaan saman kysymyksen parissa: elääkö hetkessä “tässä ja nyt” vai tulevaisuudessa “sitten kun”. Uskon, että moni on päätynyt itseni lailla kultaiselle keskitielle, elämään jossain näiden kahden ääripään välissä.

Yritän elää tässä hetkessä, en kohtuuttomasti pihistellen, mutta ollen tarkka rahankulutuksesta. Samalla säästän ja sijoitan kaiken liikenevän tulevaisuutta varten.

Minulla ei ole aikomusta myydä sijoituksiani ennen kuin siirryn “eläkkeellä Thaimaahan “ -suunnitelman toteutusvaiheeseen (poikkeuksiakin on, kuten Seligson Eurooppa indeksirahaston myynti). Siihen asti sijoitukseni saavat kasvaa korkoa korolle ja toivottavasti mahdollistaa varhaisempi eläköityminen.

Olen parhaillaan perheeni kanssa Thaimaassa 1,5 kuukauden “minieläkkeellä”. Reissua varten minun ei tarvinnut realisoida sijoituksiani, mutta säästöjä ja palkkatuloja olen toki tarvinnut.

Suurin piirtein kuukauden ajan elämme hyvin samanlaista elämää, jota kuvittelen eläväni eläköitymisen jälkeen.

Asumme pienessä kylässä maaseudulla aivan kaupungin kupeessa. Käymme kaupassa ja laitamme ruokaa itse tai syömme katukeittiössä. Pyykit pestään itsepalvelupesulassa. Saamme tarvittaessa kyydin kaupunkiin tai auton lainaan bensarahaa vastaan.

Elämä on hyvin yksinkertaista ja arkista. Ei ravintoloita, ei baari-iltoja, ei kalliita turistiaktiviteetteja. Päivät soljuvat rauhalliseen tahtiin eikä stressistä ole tietoakaan. Ei minuuttiaikatauluja, ei kalenterivarauksia.

Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että tällainen kiireetön joutenolo tuntuu ajoittain pitkäveteiseltä. Tylsyyttä olen torjunut pikku puuhastelulla ja fiksaamalla paikkoja. Kerrankin on ollut aikaa blogille ja tekstejä alkaakin kertyä puskuriin.

Toisinaan sitä vain tarkkailee ihmisiä arkiaskareissaan ja kummastelee paikallisia tapoja. Kuten sitä miten maaseudun miehet ovat melkoisessa tuiskeessa jo töistä päästessään. Kotimatkalla pärryytetään vielä mopolla kyläpuotiin ottamaan mukillinen paikallista riisiviinaa "lao khaoa".

Viimeiset pari viikkoa vietämme Hua Hinin lähistöllä perinteisemmän lomamatkan merkeissä. Yövymme hotelleissa ja vuokraamme auton muutamaksi päiväksi, mutta pitäen kustannukset edelleenkin kohtuullisina.

Thaimaa hotellit, säästä jopa 45%. Katso tämän hetken parhaat tarjoukset! trivago, maailman suurin hotellihaku. Vertaa hintoja yli 900.000 hotellin joukosta.*

Olen huono budjetoimaan, joten tällekkään matkalle ei ole tehty etukäteen tarkkaa budjettia. Toki kokemuksen myötä on tullut hyvä näppituntuma minkä verran rahaa menee. Pidän kuitenkin kirjanpitoa omista kuluista ja parhaani mukaan myös vaimon kuluista.

Kirjanpidon avulla voin vertailla elinkustannuksia Thaimaan ja Suomen välillä sekä opetella budjetointia tulevia matkoja varten. Toivottavasti luvuista on myös apua, jos joku pohtii pitempää oleskelua Thaimaassa.

Niin kauan kun olen työelämässä, voin tehdä lomilla lyhyitä irtiottoja, minieläkkeitä, ja rahoittaa matkat palkkatuloilla ja säästöillä. Eläkkeelle jäädessäni elanto on tarkoitus saada sijoitusten tuotoilla ja realisoinneilla. Siihen asti vain istun sijoitusten päällä ja odottelen.

17 kommenttia:

 1. Hienoa! Meillä vielä odotellaan reissuun pääsyä, harmi ettei ollut mahdollista lähteä jo keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin teillä oli syksyllä reissu Malediiveille. Toisaalta osa matkustamisen viehätystä on sen odotus ja ennakkojärjestelyjen tekeminen. Ja välissä on vielä Suomen kesä, joka voi parhaimmillaan olla aivan mahtava. (Pahimmillaan sitten juhannusta ei erota joulusta muu kuin valon määrä) :)

   Poista
  2. No siihen on vielä aikaa. Ennen sitä tehdään useamman maan reissu, toukokuun lopulla lähdetään sentään jo.

   Poista
  3. Useamman maan reissu kuulostaa kyllä hyvältä. Itsekin haluaisin kierrellä vähän enemmän näitä Thaimaan naapurimaita, mutta toistaiseksi jäänyt suunnitteluasteelle.

   Poista
 2. Onko teillä jo oma asunto tuolla vai vuokraatteko joka kerralla asunnon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole omaa asuntoa, mutta saamme asua pelkkien asumiskustannusten hinnalla omakotitalossa. Maksamme siis sähkön, veden, kaasun ja jätemaksut siltä ajalta kun täällä olemme.

   Pohdin usein tuota, että kannattaako ostaa/rakentaa omaa taloa sitten kun eläkkeen aika koittaa. Ehkä ei, koska tarkoituksena on asua vain puolet vuodesta Thaimaassa.

   Vuokraaminen mahdollistaisi maisemanvaihdot aina kun siltä tuntuu. Toisaalta omassa talossa olisi vapaus askarrella ja puuhastella mitä haluaa.

   Onneksi tässä on aikaa pohdiskella. :)

   Poista
  2. Ei siellä taida vuokrat olla mitään hurjia, jos vuokraa jostain ei turistialueelta ja pieneltä kylältä.

   Poista
  3. Täältä saa vuokrattua taloja ja condoja kohtuullisen edullisesti. Pikaisella vilkaisulla Khon Kaenista, joka on suuri kaupunki muttei turistien suosima, saa edullisimmillaan 3 makuuhuoneen talon 8000 bahtilla kuukaudessa (~200 euroa).

   Toki edullisimmissa kämpissä joutuu hieman tinkimään asumisen tasosta ja vuokrat nousee sitä mukaan, kun varustelu paranee.

   Poista
  4. Olen usein ihmetellyt miksi esimerkiksi Khon Kaen jää syrjään. Toki kyseessä ei ole tyypillinen rantalomakohde, mutta kaupunki on juuri sopivan kokoinen ja sopivassa sijannissa moneenkin puuhaan. Matkustaminenkin on helppoa, sillä lentoyhteydet ovat toimivia ja varsin edullisia, esimerkiksi Bangkokin pääkentiltä. Khon Kaenista suosittelen vahvasti Tawandang - illanviettoa. Kyseessä on elävän musiikin ja ruoan "hidden diamond"; mutta kovin vähässä ovat muut kuin paikalliset kävijät.

   Poista
  5. Ehkä Khon Kaen odottaa vielä löytymistään. Tai oikeastaan koko Isaan ehkä Udon Thania ja Khoratia lukuunottamatta. Suurena syynä on varmasti sijainti sisämaassa, vaikka liikenneyhteydet ovatkin loistavat.

   Bangkokin ja Khon Kaenin välillä on useita lentoja päivässä eikä lentokaan kestä kuin alta tunnin. Busseja tulee ja lähtee jokaiseen ilmansuuntaan.

   Tuo Tawandang menee ehdottomasti omalle to-do listalle. Täytyy käydä tutustumassa, kun sopiva hetki tulee. Kiitti vinkistä :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Laiskanpulskeita päiviä vietetään. Nimenomaan pulskeita :)

   Poista
  2. Pulskea on hyvä olla. Mutta kyllä äskeinen juoksulenkkikin teki terää. Hyvät juoksukengät on niin TÄRKEÄT. Elämä hymyilee. Nyt synttäripalloja puhaltamaan...

   Poista
 4. Meillä olisi ensi kuussa tiedossa kahden viikon Espanjan matka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää matkaa teille, toivottavasti ilmat suosii. Toisaalta loma on aina lomaa, ilmoista viis.

   Meilläkin on ollut puhetta, että ensi vuonna tehtäisiin lyhyempi Euroopan reissu Thaimaan lisäksi. Kohde on vaan vielä hakusessa.

   Poista
 5. Nauttikaa lomasta! Vaikuttaa järkevältä tavalta lomailla. Ja hyvä työnantaja kun sait lomaa näin reilun pätkän tässä kohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nautimme lomasta.

   Viime kesänä olin isyyslomalla, joten vuosilomaa jäi pitämättä neljä viikkoa. Pidän ne nyt ja lisäksi 2 viikkoa tämän vuoden lomia.

   Kieltämättä esimiestä hieman hirvitti, mutta tuuraan sitten muita heinäkuussa. :)

   Poista