
Suosin sijoittamisessa osta ja pidä -strategiaa ja vältän ylimääräistä kaupankäyntiä pitääkseni kustannukset pieninä. En usko osaavani ajoittaa markkinoita, joten minulle on parasta vain istua sijoitusten päällä.
Ajoittain, joskin harvakseltaan, on tehtävä muutoksia sijoitussalkkuun ja silloin ne on pystyttävä perustelemaan hyvin. Tällä viikolla myin kaikki Seligson Eurooppa Indeksirahaston osuudet, joten on hyvä kirjata ylös miksi päädyin myyntiin.
Hankin Seligsonin Eurooppa Indeksirahastoa muutamassa erässä maalis-heinäkuussa 2015, hankinta-arvon ollessa yhteensä 1 400 euroa. Tuohon aikaan sijoitussuunnitelmani oli vielä jäsentymättä, joten sijoituksistani puuttui suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus.
Perustelin aikoinaan Eurooppa Indeksirahaston ostoa EKP:n massiivisella elvytysohjelmalla, jonka kuvittelin heijastuvan myös osakemarkkinoille. Kyseessä oli siis yritys ajoittaa markkinoita, vaikka taustalla oli myös pyrkimys maantieteelliseen hajautukseen.
Hankintahetkestä lähtien rahasto on ollut miinuksella ja vasta ihan viime aikoina sijoitukseni on noussut pinnan yläpuolelle. Tein klassisen virheen pitäessäni kiinni tappiollisesta sijoituksesta ja odottaessani, että rahasto nousee plussalle. Luultavasti olisi ollut paljon järkevämpää myydä rahasto-osuudet jo aikaisemmin tappiolla ja sijoittaa varat johonkin tuottavampaan kohteeseen.
Aiemmin Seligsonin sijoitusrahastot olivat kustannuksiltaan edullisimmasta päästä, mutta sittemmin kustannustehokkaat ETF-rahastot ja Nordnetin kuluttomat Superrahastot* ovat olleet houkuttelevampia. Eurooppa Indeksirahaston juoksevat kulut (TER) on 0,46 %, jonka lisäksi merkintä- ja lunastuspalkkio on 0,1 %.
Sijoitussuunnitelmani mukaisesti tavoittelen salkulle alle 0,45 % kokonaiskulusuhdetta (TER), joten Eurooppa Indeksirahaston TER ylittää sen hieman.
Seligson Eurooppa Indeksirahaston myyntiin oli useita syitä: sijoituspäätös oli tehty suunnittelematta ja huonoin perustein, ajallinen hajautus oli olematon ja sinnittelin turhan pitkään tappiollisen sijoituksen kanssa.
Siitä huolimatta, että uskon tehneeni oikean päätöksen, tuntuu rahaston myyminen hieman haikealta. Selvästikkään aktiivinen kaupankäynti ei ole minun juttuni, joten jatkossakin myyntejä tapahtuu harvakseltaan ja vain vahvoin perusteluin. :)
Sulla kuitenkin maailma-rahasto isolla painolla, missä Eurooppa hyvin edustettuna ja sen lisäksi etenkin Pohjoismaissa paljon painoa. Eli ellet Eurooppaan nyt erityisesti usko niin sen puolesta ihan looginen myynti. Toisaalta, Eurooppa on nyt polkenut paikoillaan ja piristymisen ensi askeleita ehkä otetaan, mut nää on aina täyttä arvuuttelua nää :)
VastaaPoistaItse en ehkä tollasen Eurooppa-rahaston kohdalla ja tässä maailman tilanteessa ajattelis, et sijoitus on huono ja pitää myydä, jos kurssi laskee tai polkee paikallaan. Milloin tahansa ois voinut nousu alkaa ja uusi sijoitus ois voinut olla huonompi.
Euroopan osuus salkustani on 67 % vielä myynnin jälkeenkin, kun sijoitussuunnitelmani mukaisesti tavoittelen 45 % painoa.
PoistaMyynti ei pohjannut niinkään siihen, että uskonko Eurooppaan, vaan pikemminkin siihen miten kyseinen rahasto sopii sijoitussuunnitelmaani ja mitkä olivat ne tekijät miksi alun perin valitsin tämän rahaston salkkuuni.
Sijoittaessani Seligsonin Eurooppa -rahastoon, sen arvo huiteli huipussaan. Hankin osuudet siis kalliilla ja koska minulla ei ollut aikomusta enää sijoittaa säännöllisesti tähän rahastoon, niin se oli salkussani hieman orpona.
Seligson Eurooppa -rahasto ei mätsännyt sijoitussuunnitelmaani, oli hankittu kalliilla, rahastolla oli korkeahkot juoksevat kulut ja kaiken lisäksi hankinta aina kaihersi jollain tapaa mieltäni.
Tulevat vuodet tietysti näyttävät oliko myynnissä järkeä, mutta voin palata myöhemmin tähän kirjoitukseen ja ehkä todeta tehneeni parhaan mahdollisen päätöksen tällä ajanhetkellä.
Tai sitten totean tehneeni virheen ja otan opikseni :)