lauantai 18. helmikuuta 2017

Thaimaan viisumi ja kansainvälinen ajokortti

Kansainvälinen ajokortti

Maaliskuun lopussa häämöttävä Thaimaan reissu alkaa jo nostattamaan pientä matkakuumetta. Alkuvuosi onkin mennyt rattoisasti matkajärjestelyjä tehden. Olen varannut hotelleja, junamatkoja, Thaimaan sisäisiä lentoja ja selvitellyt autonvuokrausta. Viisumi on jo hankittu ja vielä pitäisi hakea kansainvälistä ajokorttia.

Thaimaan viisumin anominen

Suomen passilla voi matkustaa Thaimaahan ilman viisumia alle 30 päivää kestävälle turistimatkalle. Matkamme kestää 45 päivää, joten viisumi oli hankittava etukäteen. Koska meillä ei ole aikomusta poistua maasta matkan aikana, niin turistiviisumi yhdellä maahantulolla on riittävä.

Viisumi yhdellä maahantulolla on voimassa 90 päivää. Thaimaassa voi oleskella 60 päivää maahan saapumisesta ja anoa 30 päivää lisää Immigration-viranomaiselta (60+30=90).

Pitempää oleskelua varten on mahdollista anoa oleskeluviisumia. Oleskeluviisumeja on erityyppisiä esimerkiksi työntekoa, perheen luona vierailua ja opiskelua varten.

Turistiviisumiin (yhdellä maahantulolla) tarvitaan:

 1. Passi, joka voimassa vähintään 6 kuukautta Thaimaahan saapumispäivästä ja jossa vähintään yksi tyhjä viisumisivu.
 2. Kopio passin henkilötietosivusta.
 3. Täytetty ja allekirjoitettu viisumihakemus.
 4. Viisumimaksu 30 euroa (käteisenä). Väliaikaisesti viisumaksu 0 euroa 1.12.2016–28.2.2017 välisenä aikana.
 5. 1 värillinen passikuva, joka on otettu viimeisen kuuden kuukauden aikana.
 6. Lentolippu Thaimaahan saapumisesta ja poistumisesta 90 päivän aikana (suomeksi tai englanniksi).
 7. Varallisuustodistus, jossa saldo vähintään 600 euroa tai 1200 euroa/perhe (suomeksi tai englanniksi). Todistukseksi kelpaa esim. tiliote, jossa mainitaan omistajan nimi ja joka on korkeintaan 30 päivää vanha.

Ajantasaiset tiedot Thaimaan viisumien vaatimuksista voi käydä tarkistamassa Thaimaan suurlähetystön sivuilta.

Thaimaa hotellit, säästä jopa 45%. Katso tämän hetken parhaat tarjoukset!*

Kansainvälisen ajokortin hakeminen

Thaimaan matkalla meillä on tarkoitus vuokrata auto ja ajella muutama päivä pitkin Siaminlahden rannikkoa. En ole aikaisemmin ajanut Thaimaassa autoa, joten ensimmäisenä täytyi selvittää riittääkö suomalainen EU-ajokortti auton ajamiseen vai tarvitaanko kansainvälistä ajokorttia.

Internetin keskustelufoorumeilla ja joidenkin autonvuokrausfirmojen sivuilla kerrotaan, että kuvallinen kansallinen ajokortti englanninkielisin tekstein riittää. Halusin kuitenkin vähän virallisempaa tietoa asiasta, joten otin yhteyttä Suomen suurlähetystöön.

Suurlähetystö vastasi, että Thaimaan Department of Land Transportilta saamiensa tietojen mukaan ulkomaalaisilta vaaditaan kansainvälinen ajokortti, jota voi käyttää korkeintaan yhden vuoden ajan. Tämän jälkeen tulee hakea thaimaalaista ajokorttia.

Sain myös lisätietona, että varmimman ja ajantasaisimman tiedon vaatimuksista saa kysymällä suoraan toimivaltaisilta Thaimaan viranomaisilta (Department of Land Transport) tai Thaimaan Suomen suurlähetystöstä: consular[at]thaiembassy.fi.

Ohjeet kansainvälisen ajokortin hakemiseksi postitse:

 1. Tarkista millaisen ajokortin matkasi kohdemaat hyväksyvät. Thaimaa on liittynyt vain vuoden 1949 Geneven tieliikennesopimukseen, joten 3-vuoden korttia (vuoden 68 kortti) ei hyväksytä.
 2. Tarvitaan 1 passivalokuva, kopio voimassa olevan ajokortin molemmista puolista kahden todistajan allekirjoittamana sekä täytetty hakemuslomake.
 3. Kv-ajokortti (1949-malli á 25 euroa) maksetaan Autoliiton verkkokaupassa.
 4. Passikuva, kopio ajokortista ja hakemus lähetetään Autoliittoon.
 5. Valmis kortti lähetetään annettuun osoitteeseen.

Ajantasaiset ohjeet voi käydä tarkistamassa Autoliiton sivuilta.

6 kommenttia:

 1. Teillähän on matka jo tosi pian! Vitsi miten mukavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kaipaakin jo pientä irtiottoa normiarjesta. Uusia tuulia ja uusia näkökulmia :)

   Poista
 2. Voi kun pääsis jo reissuun, mutta vielä pitää jokunen kuukausi odotella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa matkustamisen viehätyksestä on myös tuo tulevan reissun odottelu ja fiilistely. Jotkut viisaat ovat sanoneet, että loma itsessään ei tee niin onnelliseksi, kuin loman odotus. :)

   Poista
 3. Hienoa, että pääset testaamaan sun eläkesuunnitelmaa nytkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten ihan totta. Tällaisella "minieläkkeellä" pääsen testailemaan suunnitelmani toimivuutta ja saan hyvää dataa Thaimaassa elämisen kustannuksista.

   Excel & Google Sheets ovat varmasti ahkerassa käytössä. :)

   Poista