lauantai 10. joulukuuta 2016

Lisää osuuskauppojen jäsenyyksiä

Osuuskauppojen jäsenyydet (Kuva: Harri Ahola / Wikipedia Creative Commons)  

Kirjoitin aiemmassa blogimerkinnässä sijoittamisesta osuuskauppojen jäsenyyksiin ja osuuskauppojen maksamista koroista vuonna 2016. Suunnitelmissani oli, että liittyisin vielä loppuvuoden aikana jäseneksi muutamaan kohtuullisen hyvää korkoa maksavaan osuuskauppaan.

Kävin viime sunnuntaina asioimassa paikallisessa Prismassa ja ajattelin samalla piipahtaa S-Pankissa täydentämässä osuuskauppojen jäsenyyksiäni. Kuten heinäkuussa tuumailinkin, liityin jäseneksi Turun Osuuskauppaan, HOK Elantoon ja Pirkanmaan Osuuskauppaan. Varuboden-Osla on aikaisempina vuosina maksanut hyvää korkoa osuusmaksulle, mutta jostain syystä tänä vuonna korkoa ei maksettu ollenkaan, joten en kelpuuttanut sitä “osuuskauppasalkkuuni”.

Olen nyt 9 osuuskaupan jäsen ja olen sijoittanut jäsenyyksiin 900 euroa. Vuoden 2016 aikana nämä osuuskaupat maksoivat korkoa yhteensä 101 euroa, josta veroa meni 7,5 %. Tuotto oli siten 10,38 % eli parempi kuin osakemarkkinoilla keskimäärin. Pidän tätä erittäin hyvänä tuottona, kun huomioidaan, että kyseessä on kuitenkin melko pieniriskinen sijoitus.

Osuuskauppa Osuusmaksu Korko € 2016 Korko % 2016
Osuuskauppa KPO €100.00 €20.00 20.00%
Etelä-Pohjanmaan Osk EEPEE €100.00 €20.00 20.00%
Pohjois-Karjalan Osk PKO €100.00 €12.00 12.00%
Osuuskauppa Suur-Savo €100.00 €10.00 10.00%
Turun Osk TOK €100.00 €10.00 10.00%
HOK-Elanto €100.00 €10.00 10.00%
Pirkanmaan Osk €100.00 €8.00 8.00%
Suur-Seudun Osk SSO €100.00 €6.00 6.00%
Etelä-Karjalan Osk EEKOO €100.00 €5.00 5.00%

13 kommenttia:

 1. Kyllä tuommonen päälle 10% on ihan kiitettävä tuotto alle tonnin riskittömälle sijotukselle :)

  Moni aina kauhistelee miten sijoitetut rahat on pois peruselämisestä ja ymmärrän täysin jos sijoituksen tuotto on jossain 2% tietämillä, mutta kymmenen prosentin tuotto on jo oikeasti järkyttävä summa rahaa jolla jo tekeekin jotain vuositasolla, ei ihme että osuuskauppajäsenyyksien shoppailu on muodissa vähän kaikilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan osuuskauppojen jäsenyyksiin sijoittamisen riskit ovat melko pienet. Mahdollisena riskinä näen, että osuuskaupat siirtyisivät enenevissä määrin koronmaksusta ylijäämänpalautuksiin. Ylijäämänpalautuksethan lasketaan ostoista, jotka on tehty kyseisen osuuskaupan omista toimipaikoista, jolloin useamman osuuskaupan jäsenyydestä ei olisi hyötyä sijoitusmielessä.

   Tietysti meillä jäsenillä on mahdollisuus vaikuttaa koronmaksuun äänestämällä osuuskauppojen edustajistoon sellaisia ehdokkaita, jotka suhtautuvat myönteisesti koronmaksuun.

   Poista
  2. tuolloinkin oman pääoman saa varmaan täysimääräisenä takaisin

   Poista
  3. Totta. Riski oman pääoman menettämiselle lienee olematon siinä tapauksessa, jos osuuskauppa vain siirtyy koronmaksusta ylijäämänpalautuksiin, eikä taustalla ole mitään talousvaikeuksia.

   Asiakasomistaja voi halutessaan erota osuuskaupan asiakasomistajuudesta, jolloin hänelle palautetaan osuusmaksu osuuskuntalain ja/tai osuuskaupan sääntöjen määräämällä tavalla.

   Poista
 2. Miten korkoa maksetaan jos liittyy keskella vuotta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osuusmaksun koron kannalta ei ole mitään hyötyä liittyä osuuskaupan jäseneksi keskellä vuotta, sillä koron saannin edellytys on, että osuusmaksu on maksettu koron maksua edeltävän vuoden loppuun mennessä.

   Koron kannalta on sama liittyykö osuuskaupan jäseneksi saman vuoden tammikuussa vai joulukuussa. Mikäli haluaa saada osuusmaksun korkoa vuonna 2018, riittää että liittyy korkoa maksavan osuuskaupan jäseneksi ennen vuodenvaihdetta.

   Poista
  2. www.osuuskuntappo.fi/jasenille/osuuspaaoman-korko tuossao n ppo n sivu.ilmeisesti mitään sen kummempaa osuuspääomaa ei ole mahdollista sijoittaa kun tuo 100e. Onko näitä osuuspääomia muuallakin kuin osuuskaupassa?

   Poista
  3. En tunne Osuuskunta PPO:n toimintaa, mutta ilmeisesti kyseessä on alueellinen sijoitus- ja kehitysosuuskunta, joka on aiemmin tarjonnut ICT-palveluita ja lankapuhelin- sekä laajakaistaliittymiä. Myytyään nämä Elisalle, se on keskittynyt sijoitus- ja kehitystoimintaan. Eli PPO on ollut aiemmin puhelinosuuskunta.

   Osuuskunta PPO:n sivujen mukaan jäseneksi voi liittyä kuka tahansa hankkimalla yhden tai useampia osuuksia nykyiseltä jäseneltä. Osuuksilla voidaan käydä kauppaa Privanetin online-palveluissa.

   Itse olen sijoitusmielessä hankkinut vain Osuuskauppojen jäsenyyksiä, joten muiden osuuskuntien toimintaan en ole perehtynyt. Osuuskauppojen lisäksi suurelle osalle tuttu osuuskunta on Osuuspankki.

   Poista
  4. eli vastaa listaamattomia osakkeita tavallaan?

   Poista
  5. Vastaavasti ilmeisesti jos eroaa joulukuussa niin ei saa enää seuraavan vuoden korkoa mutta jos eroaa vasta tammikuussa niin saa vielä saman vuoden koron?

   Poista
 3. www.savonsanomat.fi/talous/Lihakunnan-omistajille-joululahja/883061 Mitäköhän nämä osuuspääomat ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiheesta sen enempää tietämättä, kyseessä on ymmärtääkseni kahden lihaosuuskunnan maksama ylimääräinen osuusmaksun korko. Osuuskuntahan on yhtiömuoto, jonka avulla harjoitetaan osuustoimintaa ja jonka omistajia ovat sen jäsenet.

   Lihakunnan web-sivujen mukaan “Lihakunnan jäseneksi voidaan hyväksyä kotieläintaloutta harjoittava yksityinen henkilö, yhtymä, yhtiö tai yhteisö, joka markkinoi mahdollisuuksien mukaan kaikki teuraat ja välityseläimet A-Tuottajat Oy:lle. Lihakunnan osuusmaksu on 330,00 euroa per osuus ja jäsen on velvollinen osallistumaan osuuskuntaan ainakin yhdellä osuudella.

   Poista
  2. "luonnollisella henkilöllä ja kuolinpesällä osuuspääoman korot ovat verovapaita 1500 euroon asti."

   https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48011/osuuskuntien_verotuksest/

   5.luku.
   En saa ehkä linkkiä toimimaan, en saa testattua mutta googlella löytyy

   Eikös tuossa saisi verohyötyä kun saisi korkoa osuupääomasta. vai tuottaako osuupääoma niin paljon heikommin yleensä ettei kannata verohyödynkään kanssa?

   Poista