lauantai 12. marraskuuta 2016

Säästöä auton huollossa

Edulliset auton varaosat

Minulla sattuu olemaan epäonni omistaa auto, jonka varaosat ovat todella kalliita. Olen joskus saanut autokorjaamolta selityksen, että kyseisen automerkin varaosat ovat niin hyvin mallisuojattuja, että tarvikeosia on todella vähän saatavilla. Autoa huollettaessa on siis usein hankittava kalliita alkuperäisosia, ja nämä muodostavat leijonanosan huoltokustannuksista.

Huomasin viime viikon kylmillä ilmoilla, että lämmityslaitteen puhaltimen moottorista kuuluu epämääräistä ääntä, kun puhaltimen teho nousee. Paikansin vian aiheuttajaksi lämmityslaitteen säätömoottorin kuluneen laakerin. Laakeria ei pysty erikseen vaihtamaan, vaan koko moottori on uusittava. Tuumailin, että lompakossa kävisi taas pyörre, kun joutuisin hankkimaan kalliin alkuperäisosan.

Tarkistin merkkiliikkeestä varaosan hinnan, ja lämmityslaitteen säätömoottori olisi maksanut 386,00 euroa. Tämä tuntui vähintäänkin kohtuuttomalta ja ajattelin, että etsin jostain edullisemman varaosan, vaikkapa sitten merten takaa tai autopurkamolta.

Löysinkin autopurkaamot.com -sivustolta käytetyn varaosan 80,00 euron hintaan. Käytetty on aina käytetty ja pahimmassa tapauksessa tämäkin osa tulisi elinkaarensa päähän hyvinkin pian.

Suomen varaosaliikkeissä ei ollut lämmityslaitteen moottoria tarvikeosana, joten etsintää täytyi laajentaa ulkomaille. Olen aiemminkin hankkinut auton varaosia eBaystä, joten päätin kokeilla, josko tällä kertaa tärppäisi.

Jenkkilän eBaystä löytyikin sopivia varaosia edulliseen hintaan. Tarvikeosa olisi maksanut 41,40 dollaria + lähetyskulut 34,99 dollaria (yhteensä 69,83 €). Eu:n ulkopuolelta tavaraa tilattaessa tulliraja on 150 euroa ja arvonlisäveron raja 22 euroa. Laskelmieni mukaan olisin joutunut maksamaan arvonlisäveroa 16,76 euroa, eli varaosa olisi tullut maksamaan yhteensä 86,59 euroa. Hinta oli likipitäen sama kuin autopurkamon käytetyllä varaosalla, mutta EU:n ulkopuolelta tilaamiseen liittyvät tulliselvitykset, arvonlisäverot ja korkeat lähetyskulut eivät kuitenkaan houkutelleet.

Päädyin lopulta Saksan eBayn sivuille etsimään sopivaa varaosaa. Saksasta tilaaminen on vaivatonta, koska Saksa ja Suomi kuuluvat EU:n vero- ja tullialueeseen ja käytössä on sama valuutta. Tavaroista ei siis tarvitse tehdä tulliselvitystä eikä maksaa maahantuonnista tullimaksuja tai arvonlisäveroa. Ainoa haaste Saksasta tilaamisessa on pärjätä peruskoulun saksalla ja keksiä varaosalle oikea nimi (gebläsemotor, kiitos Google Translate).

Saksan eBaystä tilattuna säätömoottorin hinnaksi tuli 47,18 euroa ja lähetyskulut olivat 14,50 euroa, eli yhteensä 61,68 euroa. Oikean osan etsiminen oli sen verran kinkkinen homma, että aikaa siihen meni hakuineen ja käännöksineen ehkä pari tuntia. Säästöä merkkiliikkeen alkuperäisvaraosaan verrattuna tuli 324,32 euroa, joten kannatti ehdottomasti nähdä vähän vaivaa.

Varaosa odottaa vielä asennusta, mutta ajattelin selvitä tästä hommasta itse, käyttämättä korjaamon palveluja. Auton huoltamisessa en ole mikään varsinainen rasvanäppi, mutta pelastus löytyy DIY-videoista Youtubesta. Uskon, että osaan sukeltaa hanskalokeron alle oikeaan paikkaan, irrottaa 3 ruuvia ja sähköjohdon, jonka jälkeen tarvitsee vain vaihtaa uusi osa paikoilleen ja tehdä alun toimenpiteet käänteisessä järjestyksessä.

Mikäli automekaanikon homma menee katastrofaalisesti puihin, niin varasuunnitelmana on sitten kilpailuttaa autohuolto AutoJerryn* kautta. :)

7 kommenttia:

 1. Tunnistan itseni tästä, arvostan- hieno asenne sinulla! DIY, jos vain suinkin uskallan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Do it yourself ja ammattilainen hoitaa loput. Ei sentään, tästä hommasta täytyy selvitä itse. :)

   En kysellyt autokorjaamoilta paljonko vaihtotyö maksaisi, mutta hihasta ravistettuna arvelisin työn hinnaksi suurin piirtein 100 euroa. Tilaamalla varaosan Saksasta ja vaihtamalla se itse, säästöä tulee silloin noin 420 euroa.

   Poista
 2. Tuossahan säästää jo pitkän pennin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Näin suuri säästö kyllä houkuttaa opettelemaan uusia taitoja.

   Poista
 3. Isänpäivän kunniaksi huoltotyöt tehty. Aikaa meni yhteensä varttitunti, tuhoina 1 kpl verhoilumuovin kiinnitysklipsejä (muovisille kiinnikkeille käy näin helposti, joten hyväksyttävissä). Nyt sitten seuraillaan oliko alkuperäinen vikadiagnoosini oikea ja auttoiko säätömoottorin vaihto epämääräiseen ulinaan.

  VastaaPoista
 4. Autohommissa kannattaa aina miettiä maksaako vaivaa viedä korjaamolle korjattavaksi. Autot ei kuitenkaan ole mitään rakettitieteeseen verrattavaa tekniikkaa vaan varsinkin auton sisällä osat ovat kiinni ruuveilla, pulteilla, muttereilla ja noilla kirotuilla muoviklipseillä. Pultit, mutterit ja ruuvit irtoavat helposti kun käyttää järkeään työjärjestyksen kanssa ja muovisia sisustakiinnikkeitä saa tarvikeliikkeistä sadan kappaleen pusseina parilla eurolla :)

  Aikaa siinä menee, mutta jokainen voi miettiä tekeekö homman itse kahdessa tunnissa vai viekö korjaamolle jossa tekevät alle tunnissa ja veloittavat 60€+. Uusia taitoja ei kuitenkaan koskaa voi oppia liikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä uusien taitojen oppimisesta. Nuorempana olin enemmän lukumiehiä ja kiinnostunut tietotekniikasta. Nykyään arvostan paljon kädentaitoja. Erityisesti kodin remontointi on antoisaa, kun näkee omien kätösten jäljet ja säästää vielä siinä sivussa aimo summan rahaa.

   Poista