lauantai 26. marraskuuta 2016

Mustan perjantain ostosmania

Musta perjantai

Blogissa, jossa kantavana teemana on säästäminen ja sijoittaminen, käsitellään tällä kertaa poikkeuksellisesti tuhlaamista. En ole kuitenkaan antanut periksi hillittömälle ostosvimmalle, vaan lähestyvä joulu saa vannoutuneemmankin visukintun löysäämään kukkaron nyörejä. Mikä olisikaan parempi ajankohta joululahjaostoksille kuin Musta perjantai ja Kybermaanantai.

Black Friday on rantautunut Suomeen Yhdysvalloista, jossa kiitospäivän jälkeisestä perjantaista on tullut vuoden suurin ostospäivä ja joulusesongin lähtölaukaus. Suomessakin Mustan perjantain suosio on kasvanut vuosi vuodelta, kun yhä useammat kaupat ja asiakkaat ovat lähteneet mukaan markkinahumuun. Mustaa perjantaita seuraava Kybermaanantai jatkaa ostosriehaa verkkokaupan puolella.

Mustan perjantain ostoslistalla oli vaimolle kosmetiikkaa ja paistinpannu, lapselle leluja ja vaatteita. Sainko ostettua mitään näistä? No en. Sen sijaan päädyin ostamaan itselleni uudet kengät Zalandolta ja Thaimaan lennot ensi vuodelle. Uhrasin Black Fridayn kulutushysteriaan euroja seuraavasti:

 

Kengät -67,95 €
Lentoliput HEL-BKK 2 aikuista, 1 lapsi alle 2 vuotta -1 054,98 €
Paikat Economy Comfort 2 aikuista -200,00 €
Yhteensä -1 322,93 €

 

Kengille minulla oli tarvetta ja löydettyäni mieleiset 20 % alennuksella, päätin tilata ne. Itse asiassa tilasin kahdet eri kokoiset parit, jotta voin sovittaa kummat sopivat paremmin ja palautan toiset. Zalandolla on ilmainen kotiinkuljetus ja palautus, joten tämä onnistuu hyvin. Kun kengät on tilattu vielä laskulla, niin ei tarvitse myöhemmin odotella rahojen palautustakaan.

Lentoliput oli alun perin tarkoitus ostaa vasta veronpalautusten jälkeen, mutta Finnairilla oli niin hyvä Black Friday -kampanja, että siihen oli pakko tarttua. Kampanja muuten jatkuu vielä maanantaihin asti, joten jos matkalle tekee mieli, niin kannattaa käydä katsomassa tarjouslennot.

Finnair mainosti kamppiksessaan Bangkokin meno-paluulentoja alkaen 539 euroa, mikä olisi meidän matkustuspäivillä tehnyt kahdelta aikuiselta ja yhdeltä sylilapselta 1104,19 euroa. Kannattaa kuitenkin aina verrata lentoyhtiöiden omien sivujen hintoja myös lentohakupalveluiden tarjoamiin hintoihin.

Sain hankittua liput edullisemmin Momondo.fi* matkahakusivuston kautta Travellinkiltä. Hintaa lipuille tuli 1054,98 euroa, eli säästöä Finnairiin viisikymppiä. Travellinkin sivuilta suoraan hankittuna hinta olisi ollut seitsemänkymppiä kalliimpi kuin Momondon matkahaun kautta, joten suosittelen ottamaan Momondon aina hintavertailuun mukaan.

Alle kaksivuotias lapsi saa matkustaa aikuisen sylissä ilman omaa istuinpaikkaa, mutta lapsellamme alkaa olemaan jo niin paljon energiaa ja vauhtia, että ajattelimme varata paikat, joissa olisi hieman enemmän tilaa käytettävissä. Arvoin jonkin aikaa ottaisinko paremman jalkatilan paikat economysta vai economy comfortista (istuinkartan rivit 42 vs 22) ja lopulta päädyin kokeilemaan economy comfortia ensimmäistä kertaa.

Niin siinä sitten kävi, että Black Friday vei minutkin mukanaan ja teki melkoisen loven lompakkoon. En kuitenkaan tunne samanlaista pahoinvointia kuin normaalisti tuhlaamisesta tuntisin, sillä lentoliput oli joka tapauksessa ostettava jossain vaiheessa, enkä ole aiemmin saanut lippuja näin halvalla. Jokin pieni osa minusta siis iloitsee, vaikka kalliiksi kävi.

Ai niin ja ne joululahjat on vieläkin ostamatta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti