lauantai 29. lokakuuta 2016

Sosiaaliturva Thaimaahan muutettaessa

Sosiaaliturva ulkomaille muutettaessa

Suomen sosiaaliturvaan kuuluminen perustuu joko maassa asumiseen tai työskentelyyn. Pelkkä kansalaisuus ei riitä perusteeksi saada Kelan myöntämiä sosiaaliturvaetuuksia.

Ulkomaille muutosta ja paluusta Suomeen on ilmoitettava Kelaan. Alle kolmen kuukauden oleskelu ulkomailla ei yleensä vaikuta Kelan etuuksien maksuun, eikä siitä tarvitse tehdä ilmoitusta. Poikkeuksena kuitenkin alle 3 kuukautta kestävästä työstä Eu- tai Eta-maassa tai Sveitsissä on ilmoitettava.

Jos oleskelee toistuvasti lyhyitä jaksoja ulkomailla, tulee ne ilmoittaa Kelaan, vaikka yksittäinen ulkomailla oleskelujakso kestäisi alle 3 kuukautta. Kela arvioi tietojen perusteella mihin maahan henkilöllä on kiinteimmät siteet ja asuinpaikka määritellään sen mukaan.

Kun henkilö muuttaa tilapäisesti ulkomaille alle vuodeksi, säilyy Suomen sosiaaliturvan piirissä ja on edelleen oikeutettu Kelan etuuksiin (esim. lapsilisä, äitiysavustus, sairauspäiväraha) aivan kuin Suomessa asuessa.

Mikäli ulkomailla asuu vakinaisesti eli yli vuoden, oikeus Suomen sosiaaliturvaan päättyy siihen hetkeen, kun muutto ulkomaille tapahtuu. Kun muuttaa pysyvästi pois Suomesta, tulee Kela-kortti palauttaa Kelaan. Kela-kortin saa kuitenkin takaisin palattaessa Suomeen, kun hakemus sosiaaliturvaan kuulumisesta on käsitelty ja hyväksytty.

Muutettaessa ulkomaille yli kolmeksi kuukaudeksi ja palattaessa takaisin Suomeen, on Kelan lisäksi tehtävä muuttoilmoitus maistraattiin.

Ulkomailla säännöllisesti yli puolet vuodesta oleskelevilla henkilöillä ei yleensä ole oikeutta Suomen sosiaaliturvaan, paitsi jos siteiden Suomeen katsotaan olevan edelleen kiinteät. Kiinteiden siteiden määrittelyssä otetaan huomioon yksilölliset olosuhteet, kuten asumisaika Suomessa ja ulkomailla, perhesiteet, asumisolosuhteet ja toistuva oleskelu Suomessa.

Eläkeläisiin sovelletaan samoja periaatteita kuin muihinkin ulkomaille muuttaviin. Myös eläkeläisten on ilmoitettava ulkomaille muutosta Kelaan. Vaikka eläkeläinen ei enää kuuluisi Suomen sosiaaliturvaan, voidaan hänelle yleensä maksaa edelleen eläkettä Suomesta.

Thaimaa hotellit, säästä jopa 45%. Katso tämän hetken parhaat tarjoukset!*

Lyhyesti

  • Alle 3 kuukauden oleskelusta ulkomailla ei tarvitse tehdä ilmoitusta Kelaan tai Maistraattiin. Poikkeuksena toistuvat lyhyet oleskelujaksot sekä työskentely Eu- tai Eta-maassa tai Sveitsissä.

  • Yli 3 kuukauden muutosta ulkomaille ja paluusta Suomeen on tehtävä ilmoitus Kelaan ja Maistraattiin.

  • Alle vuoden asuminen ulkomailla katsotaan tilapäiseksi. Henkilö säilyy Suomen sosiaaliturvan piirissä ja on edelleen oikeutettu Kelan etuuksiin.

  • Yli vuoden asuminen ulkomailla katsotaan vakinaiseksi. Henkilö menettää oikeuden Suomen sosiaaliturvaan siitä hetkestä lähtien, kun muutto ulkomaille tapahtuu.

  • Säännöllisesti alle puolet vuodesta ulkomailla oleskelevat (esim. eläkeläiset) säilyvät Suomen sosiaaliturvan piirissä.

  • Säännöllisesti yli puolet vuodesta ulkomailla oleskelevat menettävät oikeuden Suomen sosiaaliturvaan, paitsi jos siteiden Suomeen katsotaan olevan edelleen kiinteät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti