
Kun tavoitteena on eläkepäivien vietto Thaimaassa, niin jossain vaiheessa voi suunnitelmiin tulla maan hankkiminen ja oman talon rakentaminen Thaimaahan. Valitettavasti Thaimaan laki kieltää maan omistamisen ulkomaalaiselta, mutta maan hankkimiseksi on olemassa muita keinoja.
Huom! Suosittelen käyttämään aina paikallista lakimiestä, kun aikomuksena on hankkia maata Thaimaasta.
30 vuoden vuokrasopimus jatko-optiolla
Yksinkertaisin tapa hankkia maata Thaimaasta on ostaa sitä thaimaalaisen henkilön nimiin ja vuokrata maat 30 vuoden vuokrasopimuksella, jossa on 30 vuoden jatko-optio samoilla ehdoilla. Joskus kiinteistönvälittäjät saattavat vakuutella, että vuokrasopimukset ovat ketjutettavissa 90 vuodeksi (30+30+30), mutta tässä tapauksessa viimeinen kolmekymmentä vuotta perustuu kahdenväliseen sopimukseen, eikä se sido muita osapuolia esim. perillisiä.
Kaikki yli 3 vuoden vuokrasopimukset tulee rekisteröidä amphöössä (district office) ja tässä yhteydessä peritään erillinen rekisteröintimaksu ja leimavero. Vuokra maksetaan yleensä kerralla koko vuokra-ajalta, ja tästä muodostuu veronalaista vuokratuloa thaimaalaiselle omistajalle.
Vuokrasopimuksen ehdoissa voidaan sopia esimerkiksi vuokran suuruudesta, mitä tapahtuu vuokralaisen tai maanomistajan kuollessa, mitä tapahtuu jos vuokralainen haluaa myydä maalla sijaitsevat rakennukset jne. Lakimiestä voi myös pyytää lisäämään vuokrasopimukseen ehdon, että jos tulevaisuudessa Thaimaan laki muuttuu ja sallii ulkomaalaisen maanomistuksen, niin omistajuus voidaan siirtää vuokralaiselle.
Vuokrasopimuksessa tulisi sallia myös jälleenvuokraus. Mikäli tulevaisuudessa on tarvetta myydä maalla sijaitsevat rakennukset, mutta maanomistaja ei ole halukas yhteistyöhön, niin maat voi jälleenvuokrata samalla kun myy talon.
Mikäli maata ostetaan thaimaalaisen puolison nimissä, aviopuolisot joutuvat allekirjoittamaan kirjallisen dokumentin, jossa vakuutetaan etteivät varat maan ostamiseen ole tulleet ulkomaalaiselta puolisolta ja maat kuuluvat thaimaalaisen puolison yksityisomaisuuteen, johon ulkomaalaisella ei ole mitään oikeuksia. Tällä on suuri merkitys mikäli avioliitto päättyy eroon.
Eräs tapa suojata vuokraajan oikeuksia on pitää varsinainen omistuskirja (Nor Sor 3 tai Chanote) vuokraajan hallussa. Ilman alkuperäistä omistuskirjaa maanomistaja ei pysty siirtämään omaisuutta kolmannelle osapuolelle eikä käyttämään maata lainan vakuutena.
Thaimaa hotellit, säästä jopa 45%. Katso tämän hetken parhaat tarjoukset!*
Maan ostaminen Thai-enemmistöisen yhtiön nimiin
Monimutkaisempi ja kalliimpi tapa maan ostamiseksi on perustaa Thai-enemmistöinen yhtiö, josta ulkomaalainen osakas voi omistaa 49% ja 6 osakasta tai enemmän omistaa loput 51%. Ulkomaalaisia osakkaita voi olla enemmän kuin yksi, mutta thaimaalaisia on oltava enemmistö ja osakkaita on oltava vähintään 7.
Yhtiötä ei voi perustaa vain maanomistuslain kiertämiseksi ja aikaisemmin viranomaiset ovat tutkineet tarkemmin yhtiöitä, joissa ulkomaalaisen omistusosuus on ollut yli 40%. Tästä syystä useimmat lakimiehet suosittelevat, että ulkomaalaisen osuus yhtiöstä on vain 39%. Thaimaalaisten osakkaiden omistusosuudet ovat vapaasti päätettävissä, joten mikäli yksi tai useampi osakkaista on perheenjäsen, voidaan heille jakaa suurin osa osuuksista. Aviopuolison tapauksessa viranomaiset voivat tosin tulkita, että kyseessä on yhteisomistus ja näin ulkomaalainen omistaisi lainvastaisesti enemmistön yhtiöstä.
Yhtiön perustamisessa on se hyvä puoli, että sen kautta voi saada työluvan mikäli aikomuksena on työskennellä tai harjoittaa liiketoimintaa Thaimaassa. Jos kyseessä on pelkkä pöytälaatikkofirma, joka omistaa maata, voivat Thaimaan viranomaiset tulkita tämän maanomistuslain kiertämiseksi.
Yhteenveto
Maan hankkimiseen Thaimaasta voisi käyttää samaa viisautta kuin kaikkeen sijoittamiseen - älä sijoita enempää kuin olet valmis menettämään. Kun tiedostaa riskit ja hyväksyy ne, niin unelmatalon rakentaminen “omalle maalle” onnistuu Thaimaassa vain murto-osalla Suomen hinnoista. Mikäli riskinsietokyky on matala ja haluaa mahdollisimman vaivatonta asumista, niin asunnon vuokraus on varmasti paras vaihtoehto.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti