perjantai 16. syyskuuta 2016

Pankkitilin avaaminen Thaimaassa

Rahansiirto Thaimaahan

Thaimaan lomalla tulee edullisimmaksi ottaa matkarahat mukaan käteisenä ja vaihtaa eurot bahteiksi paikallisissa rahanvaihtopisteissä. Siinä vaiheessa kun oleskelut Thaimaassa alkavat pidentyä, koko matkakassan kantaminen käteisenä voi alkaa hirvittämään.

Mikäli käteisen tarpeen haluaa hoitaa nostamalla automaatista rahaa suomalaisella pankki- tai luottokortilla, niin kulut voivat nousta huomattaviksi (esim. Nordean korteilla käteisnostot ulkomailla maksaa 2,00 € + 3 % noston summasta ja sen lisäksi ulkomaisella kortilla nosto Thai ATM:llä maksaa 200 bahtia ~ 5 €).

Mikäli haluaa välttää käteisen kantamisen ja ATM-nostojen ylimääräiset kulut, kannattaa avata pankkitili paikallisessa pankissa. Helpoiten pankkitilin saa avattua ns. farang-ystävällisissä pankeissa Kasikornissa ja Bangkok Bankissa.

Bangkok Bankissa säästötilin avaaminen edellyttää 500 bahtin talletusta pankkitilille. Kannattaa myös huomioida, että mikäli pankkitilin saldo on alle 2 000 bahtia, niin tililtä veloitetaan kuukausittainen palvelumaksu. Pankkitilin avaamisen yhteydessä saa  Visa Debit -maksukortin, jolla voi nostaa käteistä, maksaa laskuja ja käyttää sitä maksukorttina internetissä ja kaupoissa.

Bangkok Bankissa vaaditaan pitkällä viisumilla tai turistiviisumilla maassa oleskelevalta ulkomaalaiselta jokin seuraavista dokumenteista:

 • Suurlähetystön tai kansainvälisen organisaation suosituskirje
 • Asiakkaan oman pankin suositus Bangkok Bankille Swift-järjestelmän kautta
 • Suositus Bangkok Bankin hyväksymältä henkilöltä esim. pankin toimihenkilö, asiakas, valtion virkamies tai pankinjohtaja
 • Thaimaalaisen oppilaitoksen suositus
 • Pankin hyväksymän yrityksen vahvistus, että asiakkaan työlupaprosessi on käynnissä
 • Muu dokumentti, jossa näkyy asiakkaan nimi. Esimerkiksi osakehuoneiston omistajuuden osoittava dokumentti.

Yllä vaaditut dokumentit löytyvät siis Bangkok Bankin virallisilta sivuilta. Katsotaanpa sitten mitä oikeasti tarvitaan pankkitilin avaamiseksi Thaimaassa.

Avasin pankkitilin Thaimaassa kolme vuotta sitten. Kävin Bangkokissa useammassakin Kasikornin ja Bangkok Bankin sivukonttorissa kysymässä tilin avaamista ja sain vaihtelevia selityksiä miksi en voisi avata pankkitiliä. Yleisimpänä selityksenä taisi olla, että tarvitsen työluvan pankkitiliä varten. Thaimaalaiseen tapaan säännöt vaihtelevat sen mukaan kuka niitä tulkitsee.

Luin keskustelupalstoilta, että Bangkokissa pankkitilin avaaminen on helpointa Bangkok Bankin pääkonttorissa Silomissa. Marssin siis pääkonttorille, nappasin vuoronumeron ja lyhyen odotuksen jälkeen pääsin asioimaan hyvää englantia puhuvan virkailijan kanssa. Pääkonttorissa ulkomaalaisten asiakkaiden kanssa asioiminen oli business as usual eikä pankkitilin avaamisessa ollut minkäänlaista ongelmaa.

Pankkitilin avaamiseksi tarvittiin seuraavat dokumentit:

 • Passi ja turistiviisumi. Koska oleskelin tuolloin Thaimaassa yli 30 päivää, minulla oli lähetystöstä etukäteen haettu turistiviisumi. Alle 30 päivän matkalla viisumia ei tarvita, vaan maahan tultaessa passiin saadaan leima, jolla saa olla maassa 30 päivää. Oletan, että pankille olisi riittänyt tämä leimakin.
 • Suomalainen ajokortti. Luulen että tätä tarvittiin vain varmistamaan passin henkilötiedot. Laveasti ajateltuna tämä täyttäisi myös tuon Bangkok Bankin nettisivuilla olevan ehdon muusta dokumentista, jossa näkyy asiakkaan nimi.
 • Asuinpaikan osoite. Oleskelin tuolloin 6 viikkoa serviced apartmentissa Bangkokin keskustassa, joten annoin tämän osoitteen. Tietääkseni Thaimaassa pankit eivät lähetä pankkikortteja tai dokumentteja postitse, joten osoitteeksi kelvannee vaikkapa hotellin osoite.

Puolen tunnin ja ehkä sadan leiman jälkeen (Thaimaassa rakastetaan leimoja) minulla oli kädessäni pankkikirja ja Visa Debit -maksukortti. Olen lukenut, että jotkut ulkomaalaiset ovat onnistuneet saamaan verkkopankkitunnuksetkin, mutta itse en niitä saanut. Selitykseksi sain, että koska minulla ei ole työlupaa, en voi saada verkkopankkitunnuksia.

Thaimaalaisessa pankkijärjestelmässä on erikoista tuon pankkikirjan tärkeys. Mikäli myöhemmin on tarvetta asioida pankkikonttorissa, niin pankkikirjaa tarvitaan aina. Vaihdoin tänä vuonna Visa Debit -kortin turvallisempaan sirukorttiin ja ensimmäisenä minulta kysyttiin pankkikirjaa. Pankkikirjaan saa päivitettyä tuoreimman saldon hassuissa pankkikirjan päivitykseen (passbook update) tarkoitetuissa automaateissa.

Rahan siirtäminen Suomesta Thaimaahan voi olla kohtuullisen kallista. Esimerkiksi Nordeassa ulkomaansiirto maksaa 6,75 € + vastaanottavan pankin veloitus. Lisäksi kivijalkapankkien välisessä siirrossa käytetty vaihtokurssi on huonompi kuin paikallisissa rahanvaihtopisteissä. Kannattaa siis miettiä milloin rahansiirto kannattaa ja milloin on järkevämpää ottaa rahat mukaan käteisenä.

Edullisin tapa siirtää rahaa ulkomaille – TransferWise*

Mikään ei tietenkään estä ottamasta matkakassaa mukaan käteisenä ja valuutanvaihdon jälkeen tallentamaan Thaimaalaiselle pankkitilille. Tällöin käteisen kantamisesta aiheutuva stressi jää lyhyeksi. Itse teen myös niin, että kotiin lähtiessä talletan kaikki ylimääräiset bahtit Thaimaan pankkitilille odottamaan seuraavaa reissua.

Jokaisella on oma tapansa hoitaa matkavaluutta reissuun. Kannattaa kuitenkin tiedostaa, että pitkällä matkalla suomalaisen pankki- tai luottokortin käyttämisestä aiheutuu huomattavia kustannuksia ja siitä syystä itselläni luottokortti on vain hätätapauksia varten.

Thaimaassa käteinen on edelleen kuningas :)

3 kommenttia:

 1. Tiedätkö pystyykö tuota ulkomaansiirrosta perittävää palvelumaksua kiertämään jotenkin? Esimerkiksi jonkin PayPalin, tms kautta, tai siirtämällä rahat Nordeasta Nordnettiin johon määrittää vastatiliksi Thaimaan tilin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin niin erinomainen kysymys, että ansaitsee oman blogimerkintänsä. Tulen siis lähiaikoina kirjoittamaan tarkemmin rahansiirrosta Thaimaahan, kunhan teen ensin tarkempaa vertailua eri vaihtoehtojen välillä.

   Poista
 2. Joo aukaisn tilin ja 6700 oli palvelu maksua Bangok pankkiin sillä onnistu ja mobiili pankki tuli samassa monessa muussa pankissa sanottiin että ei onnistu

  VastaaPoista