keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Loppuvuoden verotus

Verotus

Minulla on ollut vuoden alussa tapana laskettaa verokorttini huomioimatta matkakuluvähennystä, lisäten matkakulut vasta veroehdotukseen. Veroehdotuksessa palautuksen määrä on aina ollut parinsadan luokkaa, mutta työmatkani pituudesta johtuen lopullinen veronpalautus on vuosittain pyörinyt parissa tonnissa.

Verotuksen optimoinnin kannalta olisi järkevintä huomioida matkakulut jo vuoden alussa uudella verokortilla pyrkien +/- 0 veronpalautuksiin tai ehkä jopa pieniin mätkyihin (edullista lainaa valtiolta). Syy miksi en ole näin kuitenkaan tehnyt, johtuu toisaalta epäluottamuksesta verottajaa kohtaan ja toisaalta siitä, että joulukuun isoilla veronpalautuksilla olen maksanut seuraavan vuoden Thaimaan matkat, eli “pakkosäästänyt” verojen avulla.

Epäluottamukseni verottajaan liittyy nimenomaan matkakulujen hyväksymiseen vähennyksiksi, sillä jouduin vuosia sitten tekemään verottajalle tarkan selvityksen matkakuluistani. Verottaja hyväksyi selvitykseni enkä sen jälkeen ole joutunut perustelemaan matkakulujani, mutta jäljelle jäi pelko, että jonain vuonna vähennykset eivät menisikään läpi. Mätkyjen pelossa en ole koskaan uskaltanut huomioida matkakuluja valmiiksi veroprosentissa.

Tämän vuoden alussa toimin kuten kaikkina muinakin vuosina, eli lasketin verokorttini muuten täsmällisesti, mutta ilman matkakuluvähennystä. Tuumailin kuitenkin asiaa syksyn aikana ja tulin siihen tulokseen, että tyhmäähän se on odottaa palautuksia miltei vuosi, joten päätin hankkia loppuvuodelle uuden verokortin, jossa tämän vuoden matkakulut otetaan huomioon.

Loppuvuoden veroprosentti pieneni 8,5 % ja laskelmieni mukaan loka-joulukuussa palkasta jäisi kuukausittain noin 370 euroa enemmän käteen kuin alkuvuonna. Olen ajatellut, että näitä “ylimääräisiä” varoja voisin sijoittaa tai käyttää käteiskassan kartuttamiseen.

Ensi vuonna aion muuttaa tapojani ja huomioida matkakuluvähennykset verokortilla jo vuoden alussa. Tällöin minulle jää kuukausittain hieman enemmän rahaa käteen, jota voin käyttää vaikka säännöllisiin sijoituksiin. Mikäli olisin oikein fiksu, niin tavoittelisin pieniä mätkyjä, sillä alle 10 000 euron jäännösveron korko on ainoastaan 0,5 %.

Voi myös olla, ettei veroprosenttia pysty muutaman vuoden päästä näin vapaasti itse säätämään. Näillä näkymin Suomessa siirrytään reaaliaikaiseen verotukseen vuonna 2019.

3 kommenttia:

 1. Tuo reaaliaikaiseen verotukseen siirtyminen olisi tervetullut muutos. Toivottavasti sitten keneltäkään ei jää sen takia joululahjat ostamatta ettei saa enää veronpalautuksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka olenkin käyttänyt korkeampaa veroprosenttia pakkosäästämiseen, niin tuo reaaliaikainen verotus kuulostaa hyvältä uudistukselta. Oma talous alkaa olemaan jo niin hyvin hallinnassa, että enköhän saa säästettyä joululahjoihin ilman isoja palautuksiakin :)

   Ilmeisesti reaaliaikainen verotus koskee aluksi vain palkka- ja eläketuloja, joten palatuksista ja mätkyistä ei ihan kokonaan päässä eroon, mutta suuresta osasta kuitenkin. Ainakin osinko- ja vuokratulojen verotus on jäämässä entiselleen.

   Mielenkiinnolla odottelen millainen uudistus on tulossa.

   Poista
  2. Ai niinhän tuo taisikin mennä, ehdin jo innostua liikaa :) Mutta ansiotulonkin reaaliaikainen verotus olisi jo edistystä.

   Poista