sunnuntai 28. elokuuta 2016

Thaimaa - asuinpaikan valitseminen (osa II)

Thaimaa asuinpaikan valitseminen

Edellisessä blogimerkinnässä kävin läpi kriteereitä asuinpaikan valinnalle Thaimaassa. Tässä merkinnässä jatkan pohdintaa paikoista joihin voisin siirtyä eläkepäivien viettoon.

Bangkok

Bangkok, Iso Mango, Krung Thep, Enkelten kaupunki. Rakkaalla kaupungilla on monta nimeä. Vaikka Bangkokia ei rakastaisi, niin tunteita se herättää jokaisessa. Bangkokista löytyy kaikkea muuta paitsi raikasta merituulta. Iso Mango on valtavan iso, mutta ennen kaikkea se on elämys.

Voisin hyvin asua eläkepäivilläni Bangkokissa ja se täyttäisi kaikki asuinpaikalle asettamani kriteerit. Aivan keskustassa asumiskustannukset voivat olla Thaimaan mittakaavassa suuret, mutta asumalla hieman keskustan ulkopuolella hyvien liikenneyhteyksien äärellä, pysyy asumiskustannuksetkin kohtuullisina.

Julkinen liikenne toimii hyvin, mutta liikenne voi olla kaoottista ja ruuhkat ovat todella pahoja. Mopolla tai mopotaksilla pystyy tietysti puikkelehtimaan ruuhka-aikanakin autokolonnien ohi, mutta oletan että eläkepäivillä tämä voi olla hieman liian jännittävää puuhaa. Metro ja ilmajuna ovat erinomaisia liikkumiseen, joten majapaikka olisi hyvä olla kävelymatkan päässä asemalta.

Terveydenhuoltopalvelut ovat Bangkokissa todella hyvällä tasolla ja perusinfra on kunnossa. Kauppoja ja ostosmahdollisuuksia on tarjolla yllin kyllin.

Bangkokin huonoja puolia ovat nimenomaan liikenne, ruuhkat ja ihmispaljous. Toisaalta, koska tarkoituksena on asua puolet vuodesta Suomessa, niin Bangkokin ihmisvilinä voisi olla kiva vastakohta Pohjolan hiljaisuudelle.

Chiang Mai

Pohjoisen ruusu Chiang Mai on vuorten ympäröimä Pohjois-Thaimaan keskus, jossa elämänrytmi on rauhallisempaa kuin hektisessä Bangkokissa.

Hintataso on huomattavasti edullisempi kuin etelämmässä ja Chiang Mai onkin hyvin suosittu asuinpaikka ulkomaalaisille. Asuntojen vuokrat voivat olla jopa 50 prosenttia halvempia kuin Bangkokissa. Myös ruoka ja palvelut ovat Chiang Maissa halvempia.

Pohjoisen ilmasto on trooppinen, mutta kuitenkin viileämpää kuin keskisessä ja eteläisessä Thaimaassa. Talvikuukausina yölämpötilat voivat olla hyytäviä ja laskea jopa alle 15 asteeseen. Periaatteessa ilmasto sopii siis hyvin tällaiselle kylmään tottuneelle suomalaiselle, mutta kun lämpötila laskee illan aikana kolmestakympistä viiteentoista, niin karaistuneempikin skandinaavi alkaa kaipaamaan toppatakkia.

Chiang Maissa on toimiva infrastruktuuri ja terveydenhuoltopalvelut. Kulkeminen on Chiang Maissa helppoa vaikka kävellen, polkupyörällä tai skootterilla. Julkista liikennettä hoitavat taksit, tuk-tukit ja Songthaewit, eli lavataksit.

Chiang Mai olisi hyvä asuinpaikka eläkeläisenä edullisen hintatason ja leudomman ilmaston vuoksi. Tosin pohjoisessa on tapana käydä kulottamaan metsää viljelysmaaksi aina maaliskuun aikoihin ja silloin kaupunkiin voi kantautua sankkoja savupilviä. Paras aika asua Chiang Maissa olisikin syykuusta maaliskuuhun.

Hua Hin ja Cha Am

Hua Hin on Thaimaan vanhimpia lomakohteita ja siitä on muodostunut oikea eläkeläisten paratiisi. Hua Hinissä, kuten muissakin turistikohteissa, on toimiva infrastruktuuri ja runsaasti palveluja.

Erityisesti Hua Hinin seutu tunnetaan useista maailmanluokan golfkentistään ja siinä lieneekin yksi syy, miksi Hua Hin vetää eläkeläisiä puoleensa magneetin lailla.

Hua Hinin etu on sen kompakti koko ja lyhyet välimatkat. Liikkuminen onnistuu kävellen, tuk-tukilla, taksilla tai vuokraamalla skootteri. Myös auton vuokraus onnistuu edullisesti mikäli tarvitsee liikkua kauemmas. Hua Hinistä on hyvät yhteydet muihin kaupunkeihin ja keskeisen sijainnin vuoksi esimerkiksi Bangkokiin menee bussilla kohtuulliset 3-4 tuntia.

Rauhaa etsivälle eläkeläiselle hyvä kohde voi olla myös 25 kilometriä Hua Hinistä pohjoiseen sijaitseva Cha Am. Hua Hinin ravintolat, palvelut ja infra ovat paremmalla tasolla, mutta Cha Amissa hintataso on edullisempi ja tunnelma leppoisampi.

 

Thaimaa hotellit, säästä jopa 45%. Katso tämän hetken parhaat tarjoukset!*

 

Prachuap Khiri Khan

Muutama vuosi sitten kohtuullisen tuntematon Prachuap Khiri Khan on kaunis rantakaupunki 90 kilometriä etelään Hua Hinistä. Turistit eivät ole vielä löytäneet sankoin joukoin Prachuap Khiri Khaniin, joten kauniiden maisemien lisäksi kaupungista löytyy vielä aitoa Thaimaalaista tunnelmaa.

Prachuap Khiri Khanissa on jotain joka kiehtoo minua. Tietenkään palvelut ja ravintolat eivät ole turistikohteiden tasolla, mutta toisaalta syönkin mieluiten paikallisten suosimissa muovituoliravintoloissa, joissa ruoka on erinomaista ja puoli-ilmaista.

En tiedä muuttuisiko rauhallinen tunnelma pitemmän päälle tylsyydeksi, mutta kun haussa on täydellinen rentoutuminen, niin Prachup Khiri Khan on siihen oikea paikka. Eläkepäivieni asuinpaikalle asettamista kriteereistä monikaan ei täyty, mutta vaikka asuisinkin muualla Thaimaassa, niin voisin aina tulla muutamaksi päiväksi tänne “rentoutumaan”.

Isaan

Isaan - suuri tuntematon. Thaimaan koillista osaa Khoratin ylängöllä kutsutaan Isaaniksi. Se rajoittuu pohjoisessa ja idässä Mekong-jokeen ja etelässä Kambodžan rajaan. Isaan on suuri alue, muodostuen 20 provinssista ja kattaen kolmasosan Thaimaan pinta-alasta. Siitä huolimatta turistit harvoin eksyvät Isaaniin.

Thaimaan turismi keskittyy pääasiassa rannikolle ja Bangkokin seudulle sekä jonkin verran pohjoisen kohteisiin Chiang Maihin ja Chiang Raihin. Isaan sijaitsee sisämaassa, joten ilmasto on kuumaa ja kuivaa, eikä raikkaasta merituulesta ole tietoakaan.

Isaan elää pääasiassa riisinviljelystä ja se on ollut aikojen saatossa Thaimaan köyhintä seutua. Viime aikoina Isaaniin on investoitu voimakkaasti ja infrastruktuuri onkin ottanut jättiläisloikkia. Isaanin suurista kaupungeista Nakhon Ratchasimasta (Khorat), Khon Kaenista ja Udon Thanista löytyy kaikki tarvittavat palvelut, laadukasta terveydenhoitoa ja hyvät liikenneyhteydet.

Miksi sitten harkitsisin muuttamista Isaaniin, kun ilma on pahimmillaan tukahduttavaa ja maaseudulla infrakin voi olla alkeellista? Vastaus on, että se olisi minulle kaikkein helpointa. Perheelläni on jo tilkku maata ja talonpahanen Isaanin maaseudulla, joten olisi luontevaa viettää eläkepäiviä siellä. Vanhan talon paikalle voisi rakennuttaa modernin talon nykyaikaisin mukavuuksin ja vain murto-osalla Suomen rakennuskustannuksista.

Eläkesuunnitelmani toteutukseen on vielä pitkä aika ja moni asia voi muuttua. Pörssikurssit voivat romahtaa vuosikausiksi juuri silloin kun olisin siirtymässä “eläkkeelle” tai ilmasto voi lämmetä niin, että Thaimaassa on mahdotonta elää tai jokin ihmisen teko muuttaa maailman täysin toisenlaiseksi kuin mitä se on tällä hetkellä.

Maailmassa on muuttujia, mutta minulla on päämäärä, joka auttaa minua säästämään ja sijoittamaan säännöllisesti kuukaudesta toiseen.

2 kommenttia:

 1. Samanlaiset haaveet on itselläkin mielessä vanhemmalla iällä. Isaanista löytyy myös vaimon puolelta maaplänttiä ja sinne tarkoitus sitten joskus muuttaa mutta kaikkea voi tapahtua ennen sitä hetkeä mutta unelmilla on kiva elää! Hyvän tuntuinen blogi ja päivitystahti ollut kiitettävä vaikka mielelläni lukisin useamminkin. Mistä päin Isaania?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Unelmia ja tavoitteita on hyvä olla. Toivottavasti ne auttavat minua pysymään suunnitelmassani silloinkin, kun osakemarkkinoiden laskukausi väistämättä alkaa.

   Blogikirjoitusten aiheita on vielä hyvä joukko varastossa, joten yritän pitää tätä päivitystahtia yllä.

   Maatilkku sijaitsee noin 70 km Khon Kaenista itään Maha Sarakhamissa.

   Poista