
Tavoitteeni säästämisessä ja sijoittamisessa on saavuttaa taloudellinen riippumattomuus ennen eläkkeelle jäämistä. Kun olen saavuttanut tavoitteeni, aion hyödyntää sijoitusvarallisuutta asuakseni puolet vuodesta Thaimaassa. Tässä blogimerkinnässä pohdin, millä perusteilla kaksikymmentä vuotta vanhempi minä valitsisi asuinpaikkansa Thaimaassa.
Ensimmäisenä on hyvä käydä läpi mitä odotan asuinpaikalta eläkkeellä ollessani.
-
Kohtuulliset asumiskustannukset ja yleinen hintataso ovat tärkeimpiä kriteerejä asuinpaikan valinnalle. Kun vertaa Suomen hintatasoon, niin periaatteessa tämä kriteeri täyttyy missä päin Thaimaata tahansa, mutta maan sisällä voi olla suuriakin eroja hinnoissa. Yleisesti ottaen saaret sekä etelän kohteet, kuten Phuket, ovat hinnoiltaan kalliimpia. Bangkokissa asumiskustannukset voivat olla suuret, mutta välttämällä keskustan kalleimmat alueet, yleinen hintataso on edullisempi kuin Phuketissa. Pohjois-Thaimaassa asuminen ja eläminen on jo huomattavasti halvempaa. Tätäkin edullisempaa on Koillis-Thaimaassa Isaanissa.
-
Miellyttävä ilmasto vaikuttaa olennaisesti asuinpaikan valintaan. Kun Suomessa on talvi, Thaimaan keski-, pohjois- ja koillisosissa on viileää ja kuivaa. Thaimaassa viileä on toki suhteellinen käsite, sillä lämpötila on vuoristoseutuja lukuun ottamatta lämpimämpää kuin Suomessa kesällä. Maaliskuussa alkaa kuuma kausi, jolloin ilma on tukahduttavan kuumaa, mutta meren äärellä tuuli pitää lämpötilan kohtuullisen miellyttävänä. Syyskuun ja maaliskuun välisenä aikana ilmasto on miellyttävä missä päin Thaimaata tahansa, mutta mikäli oleskelen Thaimaassa maaliskuun jälkeen, niin silloin asuinpaikan olisi syytä olla meren rannalla.
-
Asuinpaikan valintaan vaikuttaa toimiva infrastruktuuri. Asuinpaikassa tulisi olla kohtuullisen luotettava sähköverkko, vaikka ajoittaiset sähkökatkokset ovat ymmärrettäviä esimerkiksi kovien ukkosmyrskyjen aikana. Samoin vesihuolto, jätehuolto, viemäröinti, tietoliikenneverkot, tiestöt jne. tulisi olla kunnossa. Vaatimus toimivasta infrasta saattaa sulkea pois saaret sekä kaikkein syrjäisimmät vuoristo- ja viidakkokylät.
-
Eläkkeellä ollessa terveydenhuoltopalveluiden saatavuus on tärkeää. Asuinpaikan lähistöllä olisi syytä olla sairaala tai vastaava terveydenhuoltolaitos, josta saisi ammattimaista hoitoa tarvittaessa. Suurimmissa kaupungeissa ja turistialueilla sairaalapalvelut voivat olla länsimaista tasoa, mutta pienemmissä kaupungeissa terveydenhuoltopalveluiden taso vaihtelee. Apteekkiverkosto on Thaimaassa tiheä, joten lääkkeitä on aina saatavissa kohtuullisen matkan päässä.
-
Asuinpaikan olisi hyvä sijaita kauppojen ja palvelujen läheisyydessä. Pieniä kauppoja, katukeittiöitä ja mopolla liikkuvia ruokakojuja löytyy jopa maaseudun pienimmistä kylistä, joten nälkään ei kuole riisipellon laidallakaan. Edulliset ostokset tehdään suurissa hypermarketeissa kuten Big C:ssä tai Makrossa, joten olisi hyvä että suuret ruokakaupat sijaitsisivat kohtuullisen matkan päässä. Muille palveluille, kuten pankeille, ravintoloille, viihteelle, harrastusmahdollisuuksille jne. voi olla ajoittain tarvetta, mutta niiden läheisyyttä en pidä välttämättömänä.
-
Toimiva julkinen liikenne on plussaa, mutta ei välttämättömyys. Jos julkista liikennettä ei ole käytettävissä, niin oma kulkuneuvo on ehdoton, sillä kulkemaan on eläkepäivilläkin päästävä. Esimerkiksi Bangkokissa on kattava julkinen liikenne, joskin ruuhka-aika saa Kehä ykkösen aamuruuhkan näyttämään pieneltä jonomuodostelmalta. Bangkokissa omat suosikkini ovatkin ilmajuna (BTS) ja metro (MRT).
-
Thaimaata pidetään yleisesti varsin turvallisena matkakohteena, mutta turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota asuinpaikan valinnassa. Varkauksia tapahtuu, joten asuinpaikan olisi hyvä olla vartioitu tai vähintään aidattu. Suurin turvallisuuteen liittyvä riski on kuitenkin Thaimaan kaoottinen liikenne ja tämä kannattaa huomioida valitsemalla asuinpaikka rauhallisemman kadun tai tien varrelta.
Seuraavassa blogimerkinnässä pohdin mihin päin Thaimaata voisin asettua eläkepäivieni viettoon.
Thaimaa hotellit, säästä jopa 45%. Katso tämän hetken parhaat tarjoukset!* trivago, maailman suurin hotellihaku. Vertaa hintoja yli 900.000 hotellin joukosta.
Eikö lentoliput ole aika hurjan hintaisia Thaimaaseen? Onko ajatuksenasi siis ostaa sieltä asunto, jossa asut puolisosi kanssa puolet vuodesta ja puolet vuodesta asut Suomessa? Aiotko Suomessa ollessasi tehdä enää lainkaan töitä vai tavoitteletko täydellistä taloudellista riippumattomuutta?
VastaaPoistaHyviä kysymyksiä.
VastaaPoistaEi lennot Thaimaahan niin hirveän kalliita ole. On ne toki kalliimpia kuin lennot Eurooppaan, mutta viime vuosina Thaimaan lentolippujen hinnat ovat tulleet hyvin alas. Viimeksi maksoin meno-paluusta 527,00 euroa. Tietenkin isolle perheelle lentolipuista voi muodostua huomattava menoerä.
Ajatuksena on juurikin ostaa asunto tai rakentaa talo ja asua puolet vuodesta Thaimaassa. Tietysti järkevintä varmasti olisi asua aina puoli vuotta vuokralla, jolloin ei tarvitsisi etsiä vuokralaista tai seisottaa asuntoa tyhjänä silloin kuin olemme Suomessa.
Minua kiehtoo ajatus taloudellisesta riippumattomuudesta, jolloin olisin vapaa tekemään sitä mitä tahdon. Täysin vapaaherraksi en heittäytyisi, mutta haluaisin tehdä sellaisia asioita joista itse nautin. Voisin vaikkapa kasvattaa chilejä tai hedelmiä Thaimaassa ja vihanneksia Suomessa. Ja niinä päivinä kun ei huvittaisi tehdä mitään, voisin vapaasti olla tekemättä mitään. :)
Täytyy kuitenkin olla realisti. Olisin tyytyväinen mikäli taloudellinen tilanteeni mahdollistaisi vähintäänkin työn vähentämisen, että voisin tuon puoli vuotta viettää Thaimaassa. Toisaalta etätyömahdollisuudet ovat jo nyt sitä luokkaa, että tulevaisuudessa on varmasti mahdollista työskennellä missä päin maailmaa tahansa. Nykyisessä työssäni minulla on säännöllisesti face-to-face -tapaamisia asiakkaiden kanssa, mutta ilman niitä pystyisin tekemään työtäni oikeastaan missä vain.