keskiviikko 3. elokuuta 2016

Isyysvapaa - oman talouden stressitesti

Isyysvapaa

Suomessa on mahtava järjestelmä, jossa isällä on oikeus pitää lapsen syntymän jälkeen isyysvapaata 54 arkipäivää. Näistä 18 päivää voi pitää äidin kanssa samanaikaisesti äitiys- tai vanhempainrahakaudella ja loput on pidettävä ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta.

Minulle oli alusta lähtien selvää, että hyödyntäisin tämän yhteiskunnan tarjoaman mahdollisuuden viettää enemmän aikaa lapseni kanssa, vaikka se tarkoittaisi taloudellisesti tiukempia aikoja.

Normaalisti seuraan talouttani todella tarkasti, mutta jostain syystä en kerännyt etukäteen puskurirahastoa isyysvapaata varten. Ehkä luotin kesälomarahojen ja käteiskassan riittävän isyysvapaan yli tai ehkä syynä oli vain laiskuus.

Tein vertailun paljonko tuloni olisivat olleet, mikäli olisin ollut heinä-elokuun normaalisti töissä ja paljonko tuloni ovat nyt, kun pidän kuusi viikkoa isyysvapaata.

Lopputuloksena tuloni ovat kahdelta kuukaudelta noin 1 000 euroa pienemmät isyysvapaasta johtuen! Luvuissa on pientä heittoa, sillä elokuun viimeisten päivien palkka perustuu arvioon. Joka tapauksessa mittaluokka on oikein.

 

  Töissä Isyysvapaalla
Palkka   5 562,78 €             1 794,52 €
Isyysraha 6 vko               2 759,37 €
    5 562,78 €             4 553,89 €

 

Vertailun lopputulos on hämmentävä, sillä olin jo käynyt mielessäni läpi eri vaihtoehtoja mistä nipistän puuttuvat eurot elämiseen isyysvapaan romahduttaessa talouden. Toki tuhannen euron pudotuskin tuntuu, mutta tämän vajeen pystyn kuitenkin paikkaamaan säästötililtäni.

Oli helpottavaa tehdä pieni laskuharjoitus ja huomata, että isyysvapaan aiheuttama negatiivinen vaikutus tuloihin on huomattavasti pienempi mitä se mielikuvissani oli.

Ja mikä kaikkein tärkeintä, olen saanut viettää paljon aikaa lapseni kanssa. Nyt minulla on musta vyö syöttämisessä, nukuttamisessa ja vaipan vaihdossa. Lapsikin taitaa olla entistä kiintyneempi isään, kun ulos lähtiessä pikkuinen tarraa jalkaan kiinni eikä päästäisi lähtemään. :)

Kannustan kaikkia isiä hyödyntämään isyysvapaata. Kokemus on niin ainutlaatuinen, että sitä ei mikään raha korvaa. Kannattaa vaan tehdä fiksummin kuin itse tein ja varautua etukäteen tulojen putoamiseen, jolloin isyysvapaasta voi nauttia talousasioista murehtimatta.

8 kommenttia:

 1. Meilläkin todellakin hyödynnetään tuo jälkimmäinen kuuden viikon isyysvapaa ensi vuonna kun palaan töihin. Taloudellisesti ei haittaa, kun minun töistä saamani tulot kompensoivat helposti miehen menetykset verrattuna tämän hetkiseen vanhempainrahaan, jota saan nyt kun olen itse äitiyslomalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talouden kannalta tuo kuulostaa ihan optimiratkaisulta, että toisen vanhemman tuloilla voidaan kompensoida isyysloman mahdollisesti aiheuttamaa tulojen pienentymistä.

   Meillä lapsen äiti on vielä kotona hoitorahalla, joten perheemme talous on hyvin pitkälle minun tulojen varassa. On tässä tietysti se hyvä puoli, että jos isä on pulassa lapsen kanssa, niin äidin saa äkkiä avuksi :)

   Poista
 2. Loistava postaus! Paljon hyödyllistä tietoa. Taloudellisesti kotona oleminen on tiukkaa, mutta muuten kyllä erittäin antoisaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista.

   Ehdottomasti kotona oleminen on ollut antoisaa aikaa. Lapsen hoitamisen lisäksi minulla on ollut aikaa kirjoittaa blogia, tehdä kodin remonttia ja ladata akkuja. Ei kiirettä, stressiä, aikatauluja tai täyteen buukattua kalenteria. :)

   Poista
 3. Meillä on ensi kuussa edessä miehen toinen pätkä isyysvapaasta, kun lähdemme perheenä reissuun kolmeksi viikoksi ja mies pitää sen jälkeen viikon isyysvapaaata kotosalla. Toisen pätkän hän piti viime joulukuussa. Mieheni "paikkaa" tuon isyysvapaan palkan menetyksen ylitöillä. Viikon hän on kohta tehnyt ylitöitä ja normi kuukausiliksa on jo tienattu. Jotain hyvääkin siis tästä tilapäisten reissutöiden ja ylitöiden kurjuudesta on. Edellinen reissu ylitöineen toi reissubudjetin, joten säästöt saa jättää rauhaan.- Anki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylityöt on tosiaan fiksu ratkaisu valmistautua tulevaan isyyslomaan, jos niihin vain on mahdollisuus. Pientä kurjuutta kestää, kun tietää että saa viettää pidemmän pätkän perheen kanssa ja talouskin on kunnossa.

   Reissaaminen kasvattaa henkistä pääomaa ja kannattaa aina. Hyvää matkaa teille :)

   Poista
 4. Olipas mielenkiintoinen artikkeli lukea - se nimittäin olisi voinut olla itseni kirjoittama, ainoastaan palkkatuloissa on eroa. :) Itsekin pidin tänä kesänä 6 viikkoa isyyslomia ja kyllä kannattaa ehdottomasti. On harvinaista tällä pallolla että tuollaista pystyy pitämään (lisäksi näin hyvin vielä tuettuna) ja se kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Saa aikaa lapsen/lasten kanssa, parempi puolisko saa hieman enemmän omaa aikaa ja akusto loppupelissä kuitenkin latautuu varmasti täyteen iskuunsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isyysloma on varmasti antanut henkistä pääomaa koko perheelle. Äiti on saanut omaa aikaa, eikä ole tarvinnut huolehtia lapsen tarpeista 24/7. Uskon että työnantajakin hyötyy isyyslomasta enemmän kuin menettää, sillä nyt tuntuu että olen töihin palatessa tosi hyvässä iskussa. :)

   Vaikka blogimerkinnässä käsittelinkin isyyslomaa talouden näkökulmasta, niin kyllä pehmeät arvot ovat tärkeämpiä. Lapsi on kuitenkin pieni vain kerran.

   Poista