perjantai 19. elokuuta 2016

Ammattiliiton jäsenyys ja työttömyyskassa

ammattiliitosta eroaminen

Kaikille työssäkäyville lienee selvää miten tärkeää on kuulua työttömyyskassaan, joten en tässä blogimerkinnässä käsittele työttömyyskassan etuja sen tarkemmin. Lyhykäisyydessään edellytys ansiopäivärahalle on kuulua johonkin työttömyyskassaan. Halutessa lisätietoja voi käydä lukemassa Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ:n sivuilta.

Työttömyyskassaan kuuluminen on käytännössä pakollista, jos haluaa turvata toimeentulon mahdollisen työttömyyden sattuessa. Sen sijaan ammattiliittoon kuuluminen ei ole välttämätöntä ansiopäivärahan saamiseksi.

Kuuluin 9 vuotta oman alani ammattiliittoon, jonka kautta olin jäsenenä IAET-työttömyyskassassa. En kokenut hyötyväni liiton jäsenyydestä millään tavalla, ja oikeastaan ainoa syy miksi olin näinkin kauan liiton jäsenenä, oli jäsenetuihin kuulunut matkavakuutus sekä If:n henkivakuutuksesta saatu alennus. Vuosittain julkaistu liiton palkkatutkimus oli kieltämättä hyvin mielenkiintoinen, mutta siitäkään ei ole ollut mitään konkreettista hyötyä oman palkkani suhteen.

Downshiftaus - Elämän Leppoistaminen ja Saituri Vapaaksi rahan vallasta -blogien innoittamana erosin viime keväänä ammattiliitosta ja siirsin työttömyyskassan jäsenyyteni JATTK-työttömyyskassaan. JATTK:n jäseneksi voi liittyä kuka tahansa palkkatyössä oleva henkilö ja jäsenmaksu vuonna 2016 on 60 euroa. Paljon mainostetun Yleisen työttömyyskassan YTK:n jäsenmaksu on 118 euroa, joten JATTK:n jäsenyys on huomattavasti edullisempi.

Maksoin aiemmin ammattiliiton jäsenyydestä ja työttömyyskassasta 405 euroa vuodessa, josta IAET-kassan osuus oli 105 euroa. Erottuani liitosta menetin jäsenyyteen kuuluneen matkavakuutuksen ja jouduin hankkimaan tätä varten erillisen vakuutuksen. Vertailtuani eri vakuutusyhtiöiden tarjoamia vakuutuksia, halvimmaksi tuli Pohjolan jatkuva 45 päivän matkavakuutus, joka maksaa 34,35 euroa/vuosi.

Olen ajatellut pitää itselläni henkivakuutusta siihen asti, että sijoitusvarallisuuteni kattaa jäljellä olevan asuntolainan määrän. Ammattiliiton jäsenenä sain If:n henkivakuutuksesta 50 prosenttia alennusta ja erotessani liitosta olin siis menettämässä tämän edun.

Tutkin tarkemmin minkä yhteistyöjärjestöjen jäsenet ovat oikeutettuja saamaan If:n henkivakuutuksen puoleen hintaan ja huomasin, että Veronmaksajain Keskusliiton jäsenet ovat myös oikeutettuja samaan alennukseen kuin ammattiliittojen jäsenet. Koska Veronmaksajien jäsenyys maksoi vain 25 euroa vuodessa (+ kertaluontoinen 8 euron maksu) ja ajattelin oikeasti hyötyväni jäsenyydestä, liityin Veronmaksajien jäseneksi. Edullisen henkivakuutuksen lisäksi saan nyt neuvontaa ja ohjeistusta verotukseen liittyviin asioihin.

Erottuani ammattiliitosta ja siirrettyäni työttömyyskassan jäsenyyden JATTK-työttömyyskassaan säästin vuodessa 277,65 euroa. Summa ei ehkä sinänsä vaikuta suurelta, mutta kun ajattelee, että ammattiliiton jäsenyyttä maksaisi koko työuransa ajan kyseenalaistamatta sitä koskaan, niin säästö onkin jo huomattavan suuri.

  Ennen Jälkeen
Ammattiliiton jäsenmaksu 300,00 € - €
Työttömyyskassa 105,00 € 60,00 €
Matkavakuutus - € 34,35 €
Veronmaksajain Keskusliitto - € 33,00 €
Yhteensä 405,00 € 127,35 €

6 kommenttia:

 1. Mun pitäis myös tehdä tuo vaihto.

  Ilman näitä blogeja en usko, että olisin koskaan tullut ajatelleeksi asiaa. Opiskeluiden alussa kaikki vaan painotti, että kannattaa samantien liittyä liittoon (-> eli työttömyyskassaan) jotta saa ne vaaditut työkuukaudet jo kesätöiden avulla täyteen. Eipä tullut silloin mieleen että on tosiaan mahdollista kuulua kassaaan ilman liiton jäsenyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en olisi kuullut JATTK-työttömyyskassasta, jos en olisi saanut siitä vinkkiä talousaiheisista blogeista.

   Ammattiliittojen jäsenmaksut ovat opiskelijoille tosi edullisia ja varmasti moni jatkaa valmistumisen jälkeen jäsenenä miettimättä asiaa sen kummemmin. Näin tein itsekin. Sinänsä on tosi hyvä, että opiskelijoita kannustetaan huolehtimaan työttömyysturva kuntoon, mutta vaihtoehdoistakin olisi hyvä kertoa.

   Poista
 2. Itse olen myös miettinyt vaihtoa edullisempaan, ja teenkin sen jossakin kohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JATTK-työttömyyskassan yksittäisjäseneksi (eli pelkästään työttömyyskassan jäseneksi) oli helppo liittyä tällä lomakkeella. JATTK hoiti myös edellisen työttömyyskassan irtisanomisen liittymisen yhteydessä.

   Toki liittyminen olisi vielä nopeampaa mikäli sen voisi tehdä sähköisesti, mutta kohtuullisen nopeasti prosessi meni tuolla lomakkeellakin.

   Poista
 3. Pitäisiköhän itsekin siirtyä YTK:sta JATTK:hon? Hyvä vinkki :) ja muutenkin taidan miehelle vihjaista tästä, voisi kyllä harkita samanlaista muutosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vertaisin työttömyyskassaa vaikkapa sähkön myymiseen. Tuote on kaikilla toimittajilla sama, mutta hinta vaihtelee.

   Sinänsä mielenkiintoista, että YTK on pystynyt luomaan mielikuvan halvasta työttömyyskassasta, mutta jopa tuo oman ammattiliiton kylkiäisenä tullut IAET-työttömyyskassa oli sitä edullisempi.

   Poista