sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Qatar Airways aloittaa lennot Helsingistä 10. lokakuuta

Helsinki-Vantaan lentotarjonta laajenee 10.10.2016, kun Qatar Airways* aloittaa päivittäiset lennot Dohaan. Qatar Airwaysin aloituksen myötä Suomesta on entistä monipuolisemmat yhteydet Kaakkois-Aasiaan, Afrikkaan ja Australiaan. Dohan kautta pääsee lentämään muun muassa Thaimaahan Bangkokiin, Phuketiin, Chiang Maihin ja Krabiin.

Qatar Airways aloittaa lennot Helsingistä

(Kuva: byeangel / Flickr Creative Commons)

Qatar Airways on erittäin laadukas lentoyhtiö. Se on yksi maailman kahdeksasta 5 tähden lentoyhtiöstä ja se on valittu Skytraxin arvioinnissa vuoden lentoyhtiöksi kolme kertaa. Vertailun vuoksi Finnairin sijoitus tämän vuoden rankingissa on 27s, kun Qatar Airways on toisena.

Finnair tulee olemaan Qatar Airwaysin aloituksen jälkeenkin ainoa lentoyhtiö, jolla on suorat lennot Suomesta Thaimaahan, mutta matkustajan kannalta lisääntyvä kilpailu on aina tervetullutta. Se tuo mukanaan edullisempia hintoja, parempaa palvelua ja lisää vaihtoehtoja.

Lentoja etsiessä kannattaa aina verrata useamman lentohakukoneen ja lentoyhtiöiden omien sivujen hintoja, jotta löytää edullisimmat liput haluamalleen ajankohdalle. Lentoliput voi saada edullisemmin mikäli itsellä on mahdollisuus joustaa lentopäivien kanssa.

Välilaskulliset lennot ovat usein halvempia kuin suorat, joten kannattaa huomioida myös nämä, kun etsii lentoja. Mikäli vaihtoaika on kohtuullinen, niin voi olla jopa mukavampaa lentää kaksi lyhyempää lentoa ja jaloitella välillä, kuin lentää yksi pitkä lento.

Tein pienen vertailun lentojen hinnoista käyttäen momondon* lentohakukonetta. Valitsin vertailuun Finnairin suorat sekä Qatar Airwaysin ja Turkish Airlinesin välilaskulliset lennot. Välilaskullisten lentojen kriteerinä oli, että matka-aika yhteen suuntaan on alle 20 tuntia. Matkustusajankohdaksi valitsin Suomen kurjimman kuukauden marraskuun (1.-29.11.2016).

 

  Finnair Qatar Turkish
Hinta 619,00 € 577,00 € 559,00 €
Lentoaika HEL-BKK 9t 25m 16t 15m 15t 35m
Koneen vaihto - 3t 35m 2t 55m
Lentoaika BKK-HEL 10t 50m 15t 40m 17t 05m
Koneen vaihto - 1t 50m 2t 30m
Matkatavarat 23 kg 30 kg 25 kg
Käsimatkatavarat 8 kg 7 kg 8 kg

 

Tässä esimerkissä Finnairin suoran lennon hinta on niin edullinen, että en edes harkitsisi välilaskullista lentoa. Välilaskullisen lennon pitäisi olla noin kaksisataa euroa suoraa halvempi, jotta pitäisin sitä varteenotettavana vaihtoehtona. Kahden aikuisen lentolipuissa säästetyllä 400 eurolla saisi Bangkokista kohtuullisen hyvän hotellimajoituksen pariksi viikoksi tai vuokrattua hieman syrjemmässä sijaitsevan asunnon koko kuukaudeksi.

Mielenkiintoista on, että Qatar Airwaysin ja Turkish Airlinesin hinnat ja lentoajat ovat hyvin lähellä toisiaan. Kun lentoaikoja tarkastellaan tarkemmin, niin Qatar Airwaysillä Helsinki-Doha-Bangkok välin lennot kestävät 6 tuntia 25 minuuttia ja 6 tuntia 15 minuuttia. Turkish Airlinesilla Helsinki-Istanbul-Bangkok lentojen kestot ovat 3 tuntia 35 minuuttia ja 9 tuntia 5 minuuttia. Qatarilla on siis kaksi keskipitkää lentoa, kun taas Turkishilla toinen on lyhyt ja toinen miltei yhtä pitkä kuin Finnairin suora lento.

Finnarin ja Turkish Airlinesin lentojen lähtöajat Helsingistä ovat hyvät, sillä Finnairin lento lähtee klo. 17.00 ja Turkishin klo. 18.15. Kauempana asuvat matkustajatkin ehtivät hyvin lentokentälle julkisilla kulkuneuvoilla tai autolla. Qatarin lähtöaika sen sijaan on klo. 9.50, joka tarkoittaa kauempaa asuville yöpymistä lentokentän lähistöllä tai matkustamista lentokentälle yöaikaan.

Paluulentojen ajankohdat kääntyvätkin toisinpäin ja Finnairin lento lähtee klo. 9.05. Tällöin matkan viimeinen yö on paras viettää Bangkokissa tai muuten joutuu matkaamaan lentokentälle yöllä. Olen usein harmitellut Finnairin lennon ajankohtaa, sillä vaikka yöpyisi Bangkokissakin, niin se tarkoittaa neljältä ylös, kuudelta ulos ja seitsemältä Finnairin baggage dropiin jonottamaan.

Turkishin paluu on hieman parempaan aikaan 11.30, jolloin sentään saisi nukkua pari tuntia pitempään. Mielestäni Qatarin paluulennon ajankohta on kuitenkin paras, sillä se lähtee vasta illalla 20.35. Lähtöaamuna saisi nukkua rauhassa eikä tarvitsisi kiirehtiä lentokentälle.

Kukaan tuskin valitsee lentoja matkatavaroiden enimmäispainon perusteella, mutta kannattaa kuitenkin huomata, että Qatarilla ruumaan menevän matkatavaran enimmäispaino on 30 kg, kun Turkishilla painoraja on 25 kg ja Finnairilla 23 kg. Suurempi kilomäärä mahdollistaa sen, että pariskunta tai perhe voi selvitä vähemmällä määrällä matkalaukkuja.

Pidän Qatar Airwaysin lentojen aloittamista Helsingistä todella positiivisena asiana ja toivon, että lisääntyvä tarjonta alentaa lentolippujen hintoja. Todellinen haastaja Finnairille saadaan kuitenkin vasta sitten, kun jokin toinen lentoyhtiö aloittaa suorat lennot Helsingistä Bangkokiin.

Löydä halvat lennot tuhansien lentoyhtiöiden ja matkasivustojen valikoimista momondo.fi*

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

7 kommenttia:

 1. Hieman asian vierestä, mutta tykästyin hipmunk.com:in tapaan esittää lentohaun hakutulokset:

  https://www.hipmunk.com/flights#f=Helsinki,+Finland;t=Bangkok,+Thailand;d=2016-11-01;r=2016-11-29;country=FI

  Siitä näkee havainnollisesti kuinka kauan välilaskut kestävät, ja mihin aikaan vuorokaudesta lähdetään/saavutaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hipmunk on itselle uusi tuttavuus, kiitos vinkistä.

   Hipmunkilla näyttää tosiaan olevan muista palveluista erottuva tapa esittää lennot, lähtö-/saapumisajat ja välilaskut visuaalisesti yhdessä näkymässä. Samoin mahdollisuus järjestää hakutulokset "tuskan" (hinta+välilaskut+kesto) mukaan poikkeaa muista palveluista.

   Otan tämän apuvälineeksi lentojen visualisoimiseen, vaikka itse lennot varaisinkin jonkin muun hakupalvelun kautta.

   Poista
 2. "Välilaskulliset lennot ovat usein halvempia kuin suorat"
  Toden totta! Kun etsin halvinta tapaa päästä nauttimaan Qatar Airwaysin kyydistä Suomesta (minne tahansa), niin totesin Helsinki-Doha lipun maksavan 819 euroa, mutta Helsinki-Doha-Abu Dhabi maksaakin vain 332 euroa! Ja molemmissa lennetään tuo Helsinki-Doha osuus samassa koneessa...

  Täällä on muuten listattu parhaat lentoyhtiöt turistiluokassa matkustaville:
  http://www.worldairlineawards.com/Awards/best_economy_class_airlines.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä juttu, että Aasian ja Lähi-idän lentoyhtiöt hallitsevat vuodesta toiseen näitä maailman parhaiden lentoyhtiöiden äänestyksiä.

   Vuoden 2016 paras lentoyhtiö turistiluokassa matkustaville on Asiana Airlines, jonka kanta-asiakasohjelmaan kuulun, vaikka en ole koskaan sen koneilla lentänyt :).

   Olen ajatellut, että kerään kaikki Star Alliancen mailit Asianan kanta-asiakasohjelmaan, kun siinä on mielestäni parhaat ehdot. Esimerkiksi lentomailien vanhenemisaika on 10 vuotta ja perheenjäsenet voivat kerätä pisteitä yhdessä.

   Poista
 3. Minun menolentoni 3.11.2016 Helsinki-Doha QR302 lähtee klo. 16.40, perillä DOH 0.05, jatkolento Bangkokiin 2.10-12.40. Myöhäisempi lähtöaika HEL on ma,to,pe,su.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpäs onkin. Qatarin lähtöajat ovat ti, ke, la klo. 9.50 ja ma, to, pe, su klo. 16.15. Tuo myöhäisempi lähtöaika sopii itselleni paljon paremmin.

   Katselin jo alustavasti lentoja maaliskuun lopulle. Finnairin meno-paluu oli vain 25 euroa kalliimpi kuin Qatarin, joten tuollaisessa tilanteessa kallistuisin suoraan lentoon. Pitää kuitenkin vielä odotella, jos Finnairilta tulee hyviä tarjouksia joulukuussa.

   Hyvää matkaa sinulle. Pääset pakoon kurjaa marraskuuta :)

   Poista
 4. Customer service is top-notch, with reside chat, phone, and email options. One of the cool things is 토토사이트 that gamers can play games in demo mode even without an account. Wild Casino was launched in 1991 and has steadily gained gamers and a strong status. It has top-of-the-line alternatives of desk games – with over 30 alternatives in the combine.

  VastaaPoista