sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Kullan ostaminen Thaimaasta

Kultaan ostaminen Thaimaasta

Thaimaassa suosituimpia sijoituskohteita, jos ei jopa kaikista suosituin, on fyysinen kulta. Tavalliseltakin thaimaalaiselta löytyy usein kultaa jossain muodossa. Sitä voi olla kauniina ja koristeellisina kaulakoruina, rannekoruina, sormuksina, harkkoina, laattoina, kolikkoina tai miltei missä tahansa kuviteltavissa olevassa muodossa. Thaimaassa kulta on sijoituskohde ja arvon säilyttäjä, mutta lisäksi se on merkki varallisuudesta, jonka tulee näkyä ulospäin.

Thai-kulta on tunnettu korkeasta kultapitoisuudestaan, joka on 96,5 prosenttia (23 karaattia). Suomessa korujen yleisin kultapitoisuus on nykyään 14 karaattia ja vanhemmissa kultasormuksissa 18 karaattia. Thai-kulta eroaa väriltään Suomessa myytävästä kullasta, värin ollessa voimakkaamman keltainen tai enemmän... noh, kullanvärinen.

Thai-kullan painoyksikkö on baht, joka vastaa 15,244 grammaa (koruissa 15,16 grammaa). Baht on siis sekä virallinen rahayksikkö että vanha mittayksikkö, jota käytetään kullan painon mittaamiseen. Baht jakautuu 100 satangiin ja 25 satangia kutsutaan salungiksi. Kultakoruja on myynnissä myös kevyempinä, kuten 25 tai 50 satangin painoisina, mutta harkot ovat yleensä painoltaan 1, 2, 5 ja 10 bahtia.

Kultakauppoja löytyy miltei jokaisesta kaupungista ja ne on helppo tunnistaa puna-kultaisesta värimaailmasta. Historiallisista syistä suurin osa kultakaupoista on kiinalaisperäisten thaimaalaisten omistuksessa ja Thaimaan vanhimmat ja arvostetuimmat kultakaupat löytyvät Bangkokin China Townista Yaowarat Roadilta. Yksi luotetuimmista kullan myyjistä Yaowaratissa on Hua Seng Heng, jonka kaupoissa kuhisee aina asiakkaita. Kullan ostamisessa pätee sama sääntö kuin katuruoassakin: mene aina sinne missä paikalliset käyvät.

Thaimaalaisissa kultakoruissa työn osuus hinnasta on erittäin pieni länsimaihin verrattuna. Yhdessä korkean kultapitoisuuden kanssa tämä tekee myös kultakoruista varteenotettavan sijoituskohteen. Akuutin kassakriisin iskiessä kultaa voi pantata tai sitä voi myydä takaisin kultakaupoille. Thai-kullan reaaliaikaiset hinnat voi tarkistaa Thai Gold Price -sivustolta.

Thaimaa hotellit, säästä jopa 45%. Katso tämän hetken parhaat tarjoukset!*

Sijoituskohteena kulta on nimenomaan turvasatama. Se ei itsessään tuota mitään. Se ei tarjoa osinkoa, ei vuokratuloja, ei korkoa. Sen tuotto riippuu ainoastaan markkinahinnan muutoksista. Kultaan sijoittamalla voi kuitenkin hajauttaa salkkua eri omaisuuslajeihin. Mikäli osakemarkkinoilla on menossa laskusuhdanne, on mahdollista että kullan hinta ui vastavirtaan. Fyysinen kulta tuo myös oman mausteensa sijoittamiseen, kun omistaa jotain konkreettista jota voi oikeasti katsoa ja koskea.

Thai-kultaa olen ostanut lahjaksi, mutta varsinaisessa sijoitusmielessä en ole sitä vielä hankkinut. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Thai-kullan hinta on ollut korkeimmillaan yli 26000 bahtia vuonna 2011 ja alimmillaan hieman päälle 10000 bahtia vuonna 2006. Tätä kirjoittaessa hinta liikkuu noin 22000 bahtin tasolla. Mikäli hinta laskisi tuonne 16000 bahtin tuntumaan, niin olisin valmis harkitsemaan pientä sijoitusta fyysiseen kultaan. En siksi että odottaisin tekeväni kullalla suurta voittoa, vaan siksi että sen omistaminen tuntuisi pirun kivalta. :)

Kultakauppa Thaimaassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti