keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Arvo-osuustilin avaaminen Nordeaan

Minulla on ollut vuosia arvo-osuustilit Seligsonilla ja Nordnetillä*. Aikaisemmin sijoitin kuukausittain Seligsonin indeksirahastoihin, mutta viime aikoina olen keskittänyt kuukausisijoitukset Nordnetin kuluttomiin Superrahastoihin ja ETF:iin. Päästäkseni sijoitussuunnitelmani mukaiseen tavoiteallokaatioon minun pitäisi lisätä suoria osakesijoituksia, mutta Nordnetin välityspalkkio on pieniä summia sijoittavalle turhan suuri ja Seligson keskittyy vain rahastoihin. Erityisesti olisin kiinnostunut sijoittamaan USA:n osinkoaristokraatteihin, joiden välityspalkkio Nordnetillä olisi minun kaupankäyntitasollani 15 euroa per toimeksianto.

Aikaisemmin Nordnetille ei ole ollut varteenotettavia paikallisia kilpailijoita, mutta tänä keväänä Nordea uudisti kaupankäynnin hinnastoaan ja on nyt houkutteleva vaihtoehto erityisesti ulkomaisten osakkeiden kauppaan ja pieniä summia sijoittavalle. Nordealla kaikkien markkinoiden pörssitoimeksiantojen palkkioissa on yhden prosentin hintakatto. Käytännössä alle 800 euron toimeksiannoista maksetaan maksimissaan 1 % välityspalkkio ja kauppasumman ollessa 800-4000 euroa on välityspalkkio kiinteä 8 euroa.

Nordealla osakkeiden säilytys maksaa avainasiakkaalle 1,95 €/kk ja muille asiakkaille 2,95 €/kk, mutta mikäli edellisessä kvartaalissa on tehty yksikin toimeksianto, niin seuraavan kvartaalin säilytyspalkkio on 0 euroa. Vuodessa täytyy tehdä siis neljä toimeksiantoa, jotta säilytys on maksutonta.

Avasin arvo-osuustilin Nordealle kesäkuussa, koska halusin olla valmiina mikäli Brexit toteutuisi ja tarjoaisi houkuttelevia ostopaikkoja osakkeille. Olen asuntolainan takia entuudestaan Nordean avainasiakas, joten arvo-osuustilin ja kaupankäyntipalvelun avaaminen hoitui soittamalla Nordean asiakaspalveluun. Sain puhelimessa tiedon, että palvelu aktivoituu kahden päivän kuluessa, mutta neljän päivän jälkeenkään en pystynyt käymään kauppaa Nordean kautta. Soitin uudestaan asiakaspalveluun ja selvisi, että jostain syystä palvelu ei ollut aktivoitunut ensimmäisellä kerralla. Tällä kertaa asiakasneuvoja avasi palvelun puhelumme aikana ja kirjautuminen Nordean kaupankäyntipalveluun onnistui.

Seuraavalla viikolla sain puhelun paikallisesta Nordean konttorista, että minun pitäisi mennä vielä paikan päälle allekirjoittamaan sijoituspalvelusopimus. Ennen tätä en kuulemma pystyisi käymään kauppaa Nordean kautta. Brexitin jälkeisenä maanantaina sormet kuitenkin syyhysivät sijoittamaan pikkusummia osakemarkkinoille ja samalla testailemaan Nordean kaupankäyntipalvelua. Kas kummaa osakkeiden osto onnistui, vaikka puhelimessa minulle oli päinvastaista kerrottu. Mennessäni tämän jälkeen konttorille ja kerrottuani, että pystyin jo käymään kauppaa palvelun kautta, pankin tätikin ihmetteli mitä varten minut oli vielä passitettu allekirjoittamaan sopimuspapereita. Käyttöönoton helppoudesta ja informaatiosta ainakin pitkä miinus Nordealle.

Nordealla osakekauppaa voi käydä joko verkkopankin kautta tai kirjautumalla Nordea Investor-palveluun. Investor on näistä monipuolisempi, tarjoten muun muassa osakkeiden ja valuuttojen kurssitietoja, vaihdetuimpien osakkeiden seurantaa, Nordean aamuraportteja ja uutisia sekä tietysti kaupankäyntipalveluita. Käyttöliittymä on erilainen kuin Nordnetillä ja Investorin etusivun näkymää saa muokata melko vapaasti haluamakseen, mutta jo muutaman minuutin testaamisen jälkeen sain ensimmäiset ilmoitukset teknisestä virheestä. Osto- ja myyntitoimeksiannot tuntuvat Nordnetin palvelussa loogisemmilta ja selkeämmiltä. Nordean kaupankäyntipalvelussa voi rakentaa omia seurantalistoja, mutta en keksinyt miten se tehtäisiin Investorin puolella ja jouduin lisäämään seurattavat osakkeet verkkopankin puolella.

Sijoittamiseni pääpaino tulee jatkossakin olemaan kuukausittaisissa sijoituksissa Nordnetin Superrahastoihin ja ETF:iin, mutta suorat osakesijoitukset tulen tekemään Nordean kautta siihen asti kunnes Nordnet tarkistaa kaupankäyntihinnastoaan.

Avaa maksuton asiakkuus Nordnetiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti